Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Yer çekiminin önemsiz olduğu uzay üssünde, bir gezegenden aldığı cismi analiz etmek isteyen bir astronot ilk olarak cismin kütlesini belirlemek istiyor. Yer çekimi olmadığı için basit harmonik hareket bilgilerini kullanarak bunu yapmak istiyor. Astronot elindeki yay ve dinamometre ile aşağıdaki görselde verilen düzeneği kuruyor.

1. Astronotun cismin kütlesini hesaplayabilmesi için yapması gereken deney basamaklarını sırasıyla aşağı yazınız.

  • Cevap:

→ Dinamometre ile cismi çekip dinamometrenin gösterdiği değeri ve cismin denge konumuna uzaklığını belirlemek.
→ Cismi serbest bırakarak belirli sayıda salınım yapması için geçen süreyi tespit etmek.
→ Geçen süreyi salınım sayısına bölerek hareketin periyodunu belirlemek.

2. Astronot bulduğu değerleri kullanarak kütleyi bulabilmek için hangi işlemleri yapabilir?

  • Cevap:

Önce açısal hız (ω) hesaplanır.
ω = 2π / T
Dinamometrenin gösterdiği değer cisme etki eden maximum kuvvete eşittir. Genlik ve açısal hız aşağıdaki denklemde yerine konularak kütle bulunur.
F = m . ω2 . r

3. Astronot kırmızı renkli cisme 40 cm genlikli ve 3 s periyotlu basit harmonik hareket yaptırdığında cismin hareketi sırasında renginin değiştiğini fark ediyor. Kamera görüntülerini incelediğinde serbest bırakıldıktan 0,5 s sonra sarı, 0,75 s sonra mavi rengi aldığını tespit ediyor. Renk değişiminin cismin kinetik enerjisi ile ilgisini araştırmak için sarı ve mavi rengi aldığı andaki hızını tespit etmek istiyor. Bu hız hesaplamalarını astronot için siz yapınız.

  • Cevap:

4. Cismin basit harmonik hareket yaparken ivme ve uzanım vektörlerinin yönü hakkında ne söyleyebilirsiniz? Nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: İvme ve uzanım vektörleri hareket boyunca sürekli zıt yönlüdür. Çünkü ivme hareket boyunca denge konumuna dönük iken uzanım (konum) vektörü denge konumundan cisme doğru olur. Bundan dolayı ivme ve uzanım vektörleri zıt işaretli olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!