Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146

3. Rutherford Saçılma Deneyi (1911)

Eugen Goldstein (Oygen Goldşıtayın), Crooks tüpleri ile yaptığı çalışmalarda katot ışınlarının tersi yönünde, anottan katoda doğru yönelen ışınların olduğunu gördü. Anottan katoda doğru yönelen ışınların pozitif yüklerden oluştuğunu keşfetti. Bu ışınların keşfi ve Ernest Rutherford’un çalışmaları sonucunda bu artı yüklere proton adı verildi.
Rutherford ve öğrencileri, Şekil 4.6’da modellenen düzenek ile atomun yapısını anlamak için alfa saçılması deneyini yaptılar. Bu deneyde radyoaktif kaynaktan çıkan pozitif yüklü alfa ışınlarını, çok ince altın levha üzerine gönderdiler. Işınların çok büyük bir kısmının yolunu değiştirmeden altın levhadan geçerek çinko ekrana çarptığını tespit ettiler. Çok az ışının farklı açılarla saptığını, bazı ışınların da aynı doğrultuda geri döndüğünü gözlemlediler.

Rutherford, yaptığı deneyler sonucunda saçılan ışınların, altın levhayı oluşturan atomların çekirdeklerine rast gelerek saçıldığını keşfetti. Saçılan ışınların çok az olmasından hareketle atomun içindeki çekirdeğin çok küçük bir yer kapladığı, atomun büyük oranda boşluktan ibaret olduğu sonucuna ulaştı.

UYGULAMA » 3

Thomson’ın e/m deneyi ile Milikan’ın yağ damlası deneyi fizik alanında önemli bir yere sahiptir. Birbirini tamamlayıcı nitelikte olmasına rağmen bu deneyler arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Her iki deneyi kıyaslayarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz. Açıklama kısmına genel bilgileri ekleyiniz.

I. Elektron yükünün her değeri alamayacağının belirlenmesi
II. Elektronun kütlesinin belirlenmesi
III. Elektronun yükünün kütlesine oranının hesaplanması
IV. Crookes tüpünün kullanılması
V. Katot ışınlarının negatif yüklü olduğunun bulunması
VI. Yer çekimi kuvvetinin varlığından yararlanılması

  • Cevap:

I. Milikan’ın Deneyi
II. Milikan’ın Deneyi
III. Thomson’ın Deneyi
IV. Thomson’ın Deneyi
V. Thomson’ın Deneyi
VI. Milikan’ın Deneyi

UYGULAMA » 4

Rutherford’un alfa saçılması deneyinde ulaşılan sonuçları dikkate alarak aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Alfa parçacıklarının çoğu sapmadığına göre atomun büyük bir bölümü Boşluklu yapıdadır.
2. Atomlar, Çekirdek çevresinde çembersel yörüngelerde dolanan negatif yüklü elektronlardan oluşur.
3. Deney sonuçlarına göre atomun yapısı Güneş sistemine benzetilmiştir.
4. Pozitif yüklü tanecikler, atomun Merkezinde çok küçük bir hacimde toplanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 146 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!