Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147

4. Bohr Atom Teorisi (1913)

Rutherford, atom çekirdeği kavramını bilim dünyasına ilk sunan bilim insanıdır. Ancak çekirdekte bulunan pozitif yüklerin dağılmadan nasıl bir arada durabildiğini ve negatif yüklü elektronların pozitif yüklü çekirdek üzerine düşmeden nasıl hareketini devam ettirebildiğini açıklayamamıştır. Bu sorulara cevap arayan Neils Bohr [Niils Bor (Görsel 4.5)], bilim dünyasına yeni bir atom teorisi sunmuştur. Bohr; atom teorisinde yörünge, atom yarıçapı, enerji seviyeleri, uyarılma, iyonlaşma ve ışıma kavramlarını kullanmıştır. Önceki atom teorilerinde bu kavramlara yer verilmemiştir. Bohr’un atom modeli şu varsayımlara dayanmaktadır:

1. Varsayım: Elektron, Şekil 4.7’de verildiği gibi merkezcil kuvveti oluşturan Coulomb kuvvetinin etkisiyle pozitif yüklü çekirdek çevresindeki kararlı yörüngelerde ışıma yapmadan dolanır.

2. Varsayım: Elektron, belirli yörüngeler dışında rastgele konumlarda bulunmaz. Bu durum, kuantumlu yapıya geçiş için bir işarettir. Kararlı yörüngede dolanan elektron, açısal momentuma ( l ) sahiptir. Yörüngede dolanan elektron için açısal momentum büyüklüğü şu şekilde ifade edilir:

Burada h Planck sabitini, n ise elektronun dolandığı yörünge numarasını gösterir. n yörünge numarası tam sayıdır (n = 1, 2, 3, …). Açısal momentum, sadece yörünge numarasına göre değerler alabileceğinden kesiklidir veya ku- antumludur. Bu durumdan yola çıkılarak atom yarıçapı ve enerji seviyeleri tarif edilebilir.

Elektronun çekirdek etrafında dolandığı yörünge, atomun yarıçapıdır (r). Bohr, çalışmalarında hidrojen atomunu kullanmış ve tek elektronun hareketini incelemiştir. Bu yüzden elektronun dolanma yarıçapı, atom yarıçapı olarak kabul edilir. Elektron, yörüngeler dışında rastgele dolanamadığı için atom yarıçapı da kuantumludur. Atom yarıçapı, şu şekilde ifade edilir:

Burada “a0” 0,529 Â değerindeki fizik sabiti Bohr atom yarıçapıdır. Z atom numarasını, n yörünge numarasını (n = 1, 2, 3, …) gösterir. Hidrojene ait elektron, Şekil 4.8’de gösterildiği gibi sadece bir yörüngede dolanabilir.
Elektronun, bulunduğu yörüngeye göre toplam enerjisi farklılık gösterir. Yörüngede dolanırken elektronun toplam enerjisi (E), hidrojen atomunun enerji seviyeleri ile ifade edilir. Hidrojen atomunun enerji seviyeleri, eV (elektron volt) birimi cinsinden aşağıdaki bağıntıyla hesaplanır:

Burada Rydberg (Raydberg) sabiti (R), hidrojen atomuna özgü sabit bir sayıyı ifade eder. R sabiti, hidrojen atomu için yaklaşık 13,6 eV’tur. Bağıntıda Z atom numarasını, n yörünge numarasını (n = 1,2, 3, …) gösterir. Elektron üst yörüngelere çıktıkça, formülün başındaki “-” işaretinin belirttiği üzere, elektronun toplam enerjisinin sıfıra yaklaşıp arttığı anlaşılır. Atomun enerjisi, sadece belli değerleri alabildiği için açısal momentum ve atom yarıçapı gibi kuantumludur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!