Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 186

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 186

Bu bölümde Michelson-Morley deneyinin yapılış amacı, deneyin yapılış aşamaları ve sonuçları üzerinde durulacak; bilimsel çalışmalarda sabır ve kararlılığın öneminden bahsedilecek; Einstein’ın özel görelilik teorisinin temel postülaları ifade edilerek göreli zaman ve göreli uzunluk kavramları açıklanacak; kütle-enerji eş değerliği üzerinde durulacaktır.

Einstein, evreni üç uzay ve bir zaman olmak üzere dört boyutlu bir doku olarak tanımlamıştır. Peki, uzay boyutunda olduğu gibi zaman boyutunda da seyahat edilebilir mi? Fizik kanunları buna izin verir mi?
Evrendeki her madde ve enerji, uzay-zaman dokusunu büker. Bu bükülme, evrenin şeklini değiştirerek madde ve enerjinin kütle çekimi denilen etkiyi deneyimlemesini sağlar. Örneğin Güneş, bu dokuyu bükerek gezegenlerin dolanabileceği bir kuyu meydana getirir.
İlkesel olarak uzayın katlanabilir olması, bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi bir zaman makinesi yapılmasını sağlayabilir mi? Düz bir kâğıt bükülerek boru şeklinde kıvrılabildiği gibi uzay dokusu da bükülerek bir solucan deliği oluşturulabilir mi?
Solucan delikleri, genel görelilik denklemlerinin kuramsal sonuçlarından biridir ve uzayın bükülerek uzak iki nokta arasında kısa bir yol oluşturulması ilkesine dayanır. Kara delikten farklı olarak içinden bir astronotun ya da uzay gemisinin geçişine izin verir. Solucan deliğinin bir ucundan girdiğinizde çok uzaklarda bir yerde bulunan diğer ucundan çıkabilirsiniz.
Kara deliklerin varlığına dair elimizde güçlü kanıtlar bulunmasına rağmen ne yazık ki solucan deliklerinin varlığına dair ne doğrudan ne de dolaylı hiçbir bulgu yoktur. Kim bilir, belki bir gün çok uzaklara gitmek ya da zamanda seyahat etmek için bir solucan deliği keşfeder veya tasarlarız.

HAZIRLIK SORULARI

F Einstein, evreni nasıl tanımlamıştır?

  • Cevap: Albert Einstein, evreni genel görelilik teorisi ile tanımlamıştır. Genel görelilik, kütleçekimsel etkileşimleri ve uzay-zamanın nasıl eğrildiğini açıklar.

1 Kütle çekimi açısından düşünülecek olursa suya atılan bir taş ile yaşam döngüsünün sonuna gelmiş bir yıldız arasında nasıl bir bağ kurulabilir?

  • Cevap: Su yüzeyine atılan bir taş ile yaşam döngüsünün sonuna gelmiş bir yıldız arasında bağlantı kurulabilir çünkü her ikisi de kütle çekimine tabidir. Su yüzeyine atılan bir taşın düşüşü, yerçekimi etkisiyle gerçekleşirken, yaşam döngüsünün sonuna gelmiş bir yıldızın çöküşü ve patlaması da büyük kütleçekimsel etkilerin sonucudur.

Zaman yolculuğu pek mümkün gözükmese de sizce zamanda genişleme mümkün müdür? Okuduğunuz bir kitapta ya da izlediğiniz bir filmde böyle örneklere rastladınız mı?

  • Cevap: Zaman yolculuğu şu ana kadar bilimsel olarak mümkün gözükmemektedir. Ancak bilim kurgu eserlerinde zamanda geriye veya ileriye doğru yolculuk konuları sıkça işlenir ve bu tür örnekler literatürde bulunmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!