Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187

Michelson-Morley Deneyi

Tarih boyunca ışığın doğası üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 19. yüzyılda ışığın bir elektromanyetik dalga olduğu keşfedilmiştir. Her ne kadar Maxwell, elektromanyetik dalgaların yayılması için bir ortamın varlığına gerek olmadığını söylese de birçok bilim insanı, mekanik dalgalar gibi elektromanyetik dalgaların da yayılabilmek için bir ortama ihtiyaç duyduğuna inanmış ve bu ortama ışık taşıyan esir (ether) adını vermiştir. Bilim insanları; uzayın, kütlesiz ve esnek bir yapısı bulunan esirle dolu olduğunu ve tüm gök cisimlerinin bu ortam içerisinde hareket ettiğini ileri sürmüştür. Tüm bunların yanı sıra esir, hareketsiz kabul edilerek eylemsiz bir referans sistemi gibi düşünülmüştür. Durgun ya da düzgün doğrusal hareket yapan sistemler, eylemsiz referans sistemi olarak adlandırılmaktadır.

Bilim insanlarına göre böyle bir ortam mevcutsa bu ortam içerisinde hareket eden gök cisimlerinin esir ortamında dalgalanmalara sebep olması gerekir. Örneğin Dünya’nın Güneş çevresindeki dolanım hareketi, esirde dalgalanmalar meydana getirmelidir. Güneş’ten Dün- ya’ya ulaşan ışınlar esir ortamı ile aynı doğrultuda hareket ettiğinde ışığın hızında bir değişim gözlemlenme- lidir. Işığın hızındaki bu değişimin deneysel olarak tespit edilmesi durumunda esirin varlığı da ispatlanmış olur. Bu amaçla yola çıkan Albert Michelson [Albırt Maykılsın (Görsel 5.1)] ve Edward Morley [Edwırd Morley (Görsel 5.2)], ışık hızındaki küçük değişimleri tespit etmek ve esirin varlığını ispatlamak için Michelson girişimölçerini (inter- ferometre) tasarlamıştır. Sistem, bir kaynaktan çıkan ışık demetinin yarı geçirgen bir ayna tarafından iki özdeş kısma ayrılması ve sonra bir algıç (dedektör) üzerinde tekrar birleştirilmesi esasına dayanmaktaydı.

Michelson ve Morley, cıva dolu demir tank üzerine yerleştirilen bir tahta bloka sabitledikleri bu düzenekte iki düzlem ayna kullanmış, bu aynalardan birini ışınların kuramsal esir maddesiyle aynı doğrultuda, diğerini ise ışınların kuramsal esir maddesine dik doğrultuda hareket etmesine olanak verecek şekilde yerleştirmişlerdir. Şekil 5.1’de şematik gösterimi verilen Michelson girişimölçeri çalıştırıldığında sırasıyla aşağıdaki olayların gerçekleşmesi beklenmiştir.

• Yarı geçirgen çift taraflı aynaya gönderilen ışık demetinin bir bölümü aynadan geçerek tam yansıtıcı K aynasına ulaşır. K aynasından yansıyan ışık, yarı geçirgen aynadan da yansıyarak algıç üzerine düşer.
• Yarı geçirgen aynaya gönderilen ışık demetinin bir bölümü aynadan yansıyarak tam yansıtıcı L aynasına ulaşır. L aynasından yansıyan ışık, yarı geçirgen aynadan geçerek algıç üzerine düşer.
• Çift yarıkta girişim deneyinde olduğu gibi iki ayrı kaynaktan gelen ışınlar, algıç üzerinde girişim deseni oluşturur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!