Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

Einstein, özel görelilik kuramında bu yaklaşımı terk ederek zaman aralığı ölçümlerinin, ölçümün yapıldığı referans sistemine bağlı olduğunu söylemiştir. Işık hızının tüm eylemsiz referans sistemlerinde aynı ölçülmesinin gözlem çerçevelerinde zamanın farklı akmasıyla mümkün olabileceğini belirterek bu görüşünü bir düşünce deneyi ile ortaya koymuştur.
Bu düşünce deneyinde tavanına ayna yerleştirilen sabit j hızı ile ilerlemekte olan vagondaki gözlemci, aynadan d kadar uzakta bir lazer kaynağı tutmaktadır. Gözlemci, lazer kaynağından aynaya doğru bir ışın gönderdiğinde ışın, aynadan yansıyarak tekrar lazer kaynağına gelmektedir.

Vagona göre durgun O’ gözlemcisi (Şekil 5.3: a), elindeki kaynaktan çıkan ışığın 2d kadar yol aldığını gözlemlerken vagonun dışındaki yere göre durgun O gözlemcisi, aynı sürede ışığın 2d’den daha fazla yol aldığını gözlemler (Şekil 5.3: b). Özel göreliliğin ikinci postülasına göre ışık hızı, her iki gözlemci tarafından c olarak ölçülmelidir. Işık, vagon dışındaki O gözlemcisine göre daha uzun bir yol katettiğinden bu gözlemci tarafından ölçülen zaman aralığı, hareketli çerçevedeki (vagonun içindeki) O’ gözlemcisi tarafından ölçülen zaman aralığından daha uzun olacaktır. Bu durum, vagon içindeki O’ gözlemcisi için zamanın daha yavaş aktığını göstermektedir.

Işık hızına yakın bir hızla hareket eden bir saat, durgun gözlemci tarafından hareketsiz sistemde bulunan özdeş bir saatten daha yavaş çalışıyor olarak algılanır. Bu etkiye zaman genişlemesi adı verilir. Örneğin uzayda ışık hızına yakın bir hızla hareket etmekte olan bir uzay gemisinde görevli bir astronotun hem saati hem de kalp atışları yeryüzünde bulunan bir saate göre yavaşlamıştır. Ancak astronot, uzay gemisinde zamanın yavaşladığı duygusuna kapılmaz.

Zaman genişlemesi, kararsız parçacıklar üzerinde yapılan gözlem ve deneylerde net bir şekilde gözlemlenmiştir. Örneğin kozmik ışınların atmosferin üst katmanlarında soğ- rulması sonucu meydana gelen müonlar, durgun bir referans çerçevesinde ölçüldüğünde 2,2 |js’lik bir ömre sahip kararsız parçacıklardır. Bu yüzden müonlar, bozunmaya uğramadan 600 m yol alabilir (Şekil 5.4: a). Bu durumda müonların ortaya çıktığı atmosferin üst katmanlarından yere ulaşmaları mümkün değildir. Ancak yapılan ölçümler, birçok müonun yeryüzüne ulaştığını göstermektedir. Bu durum ancak zaman genişlemesi olgusu ile açıklanabilir. Burada 2,2 js’lik ömür, müonlarla birlikte hareket eden referans çerçevesi için geçerlidir. 0,998 c’lik hıza ulaşan müonların ömrü, yerdeki bir gözlemci için 34 js, katet- tikleri mesafe ise yaklaşık 10 400 m’dir (Şekil 5.4: b). Hareketli müonların ortalama ömrü durgun olanlarınkinden yaklaşık 16 kat daha uzundur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!