Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

Çubuğa göre durgun bir gözlemci, çubuğun boyunu Lo olarak ölçerse (Şekil 5.5: a) çubuğa göre j hızıyla hareket eden bir gözlemci, çubuğun boyunu durgun boyundan daha kısa ölçer (Şekil 5.5: b). Uzunluk büzülmesi, yalnızca hareket doğrultusundadır. Hareket doğrultusuna dik olan uzunluklarda herhangi bir değişim gözlenmez. Şekil 5.6’daki küresel cisim, durgun bir gözlemciye göre hızlanarak ışık hızına yaklaşırsa cismin hareket doğrultusundaki boyutları kısalır. Zaman ve uzunluğun gözlem çerçevesine bağlı olması, Newton mekaniğindeki mutlak zaman ve mutlak boyut kavramlarını ortadan kaldırarak fizik dünyasını bambaşka bir yola sokmuştur.

Şekilde verilen silindir biçimindeki bir cisim, yatay doğrultuda ışık hızına yakın j hızıyla hareket etmektedir. Durgun hâldeki bir gözlemciye göre cismin
I. Kütlesi artar.
II. Yarıçapı (r) azalır.
III. Boyu (h) kısalır. ifadelerinden hangileri doğrudur?

I. Cismin hızının kütlesine herhangi bir etkisi yoktur. Hangi hızla giderse gitsin cismin kütlesi sabittir. Bu nedenle I. ifade yanlıştır.
II. Hareket doğrultusuna dik olan uzunluklarda herhangi bir değişim gözlemlenmez.
Bu nedenle II. ifade de yanlıştır.
III. Hareket doğrultusuna paralel olan uzunluklar kısalır. Bu nedenle III. ifade doğrudur.
Sorunun cevabı yalnız III’tür.

Ege ve Alper, 20 yaşında ikiz kardeşlerdir. Ege, ışık hızına yakın hızlarda hareket eden bir uzay aracıyla alternatif gezegen arama çalışmaları kapsamında bir gezegene yolculuk yapıyor ve sonra Dünya’ya dönüyor. Ege, Dünya’ya döndükten sonra Dünya’da pek çok şeyin değiştiğini ve ikizi Alper’in 60 yaşında olduğunu görüyor.
Dünya eylemsiz bir referans sistemi olarak düşünüldüğünde bu olayla ilgili
I. Ege, ikizine oranla daha çok yaşlanmıştır.
II. Uzay aracındayken Ege’nin vücut fonksiyonları Alper’in vücut fonksiyonlarına göre daha yavaştır.
III. Ege, uzaydaki seyahati esnasında bir dizi hızlanmalar ve yavaşlamalar yaşadığı için eylemli (ivmeli) bir referans sistemindedir.
ifadelerinden hangileri doğrudur?

I. Ege, Dünya’ya döndüğünde ikizi Alper’e göre daha genç olacaktır. Bu nedenle I. ifade yanlıştır.
II. Uzay gemisi, Alper’e göre bağıl j hızına sahip olduğu için özel görelilik kuramına göre uzay gemisinde zaman daha yavaş akar ve Ege’nin vücut fonksiyonları yavaşlar. Bu nedenle II. ifade doğrudur.
III. Uzay gemisi, daima sabit büyüklükte bir hızla hareket edemeyeceği için eylemli (ivmeli) bir referans sistemindedir. Bu nedenle III. ifade doğrudur. Sorunun cevabı II ve III’tür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!