Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 235

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 235 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 235

Bu bölümde yarı iletken teknolojisinin gelişimi, P tipi ve N tipi yarı iletkenler, yarı iletkenlerin teknolojideki kullanım alanları, diyot, transistör, LED ve güneş pilleri kavramları açıklanacak; güneş pillerinin kullanıldığı, günlük hayatı kolaylaştıran sistemlerin tasarlanması sağlanacaktır.

Fosil enerji kaynakları bir yandan hızla tükenmekte diğer taraftan dünyaya telafisi mümkün olmayan hasarlar vermektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, fosil yakıtların en bilinen olumsuz etkilerin- dendir. Günümüzde insan nüfusundaki artış, sanayileşme vb. nedenlerle enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için bilim insanları, farklı enerji kaynakları üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Alternatif enerji kaynaklarından biri de güneş enerjisidir. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için güneş tarlaları kurulmaktadır. Güneş tarlaları, güneş panelleri yardımı ile yenilenebilir ve temiz enerji elde edilebilen sistemlerin kurulduğu tesislerin genel adıdır. Bu tesisler; güneş çiftlikleri, güneş parkları, güneş santralleri gibi isimlerle de anılmaktadır. İlk güneş tarlası, 1982 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Mart 2022 itibarıyla dünyanın en büyük güneş tarlası, Hindistan’ın Rajasthan çöl bölgesinde bulunan Bhadla Solar Park’tır.

Güneş ışığı alma oranı yüksek bölgelere kurulan güneş tarlaları, bireysel veya kurumsal enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik faaliyet yürütebilmektedir. Son yıllarda özellikle sanayi bölgelerinde kurulan güneş santralleri, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. 2022 yılı Mart ayı verilerine göre ülkemizde güneş enerji santrallerinin kurulu gücü, 8028,9 MW seviyesine yükselmiştir. Toplam güneş santrali sayısı da 8566 olmuştur. Ülkemizde üretilen toplam enerjinin %8’i güneş enerjisinden elde edilmektedir.

HAZIRLIK SORULARI

Güneş tarlaları ilk defa hangi yıl kurulmuştur?

  • Cevap: Güneş tarlaları ilk olarak 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başlarında kuruldu.

Fosil yakıtların dezavantajlarını nedenleri ile açıklayınız?

  • Cevap: Fosil yakıtların dezavantajları, sera gazları salınımı, çevresel kirlilik, enerji güvenliği riskleri ve fiyat dalgalanmaları gibi nedenlerle açıklanabilir.

Sizce güneş tarlalarının daha yaygın hâle gelmemesinin sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Güneş tarlalarının daha yaygın hâle gelmemesinin sebepleri, yüksek kurulum maliyetleri, depolama sorunu, altyapı eksikliği, düzensiz enerji üretimi ve mevzuat/teşvik eksikliği olarak sıralanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 235 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!