Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 236

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 236

Yarı İletken Maddelerin Özellikleri

Maddeler elektriksel olarak sınıflandırılırken üzerinden elektrik akımının geçişine izin veren maddelere iletken, izin vermeyen maddelere ise yalıtkan denir. Bu iki sınıfın dışında üzerinden geçen elektrik akımına karşı gösterdiği direnç iletken ve yalıtkanlar arasında olan bir sınıf daha bulunmaktadır. Bu sınıfa yarı iletkenler denir. 19. yy. başlarından itibaren kullanılmaya başlanan yarı iletken malzemelerden günümüzde başta elektronik olmak üzere bilimsel çalışmalardan enerji üretimine kadar birçok alanda yararlanılmaktadır.

Yarı iletkenler, normal şartlar altında yalıtkan maddelerdir. Dışarıdan ısı, ışık, manyetik etki veya gerilim altında bırakıldıklarında iletken hâle geçebilmektedir. Dışarıdan etki uygulanarak geçici iletkenlik kazanan yarı iletken malzemeler, dış etki kaldırıldığında yalıtkan hâle dönmektedir. Yarı iletkenler, doğada basit hâlde bulunabildiği gibi bileşik olarak laboratuvarlarda da üretilebilmektedir. Germanyum (Ge), silisyum (Si), selenyum (Se), bakır oksit (CuO), galyum arsenit (GaAs), indiyum fosfor (InP), kurşun sülfür (PbS) sıklıkla kullanılan basit ve bileşik hâldeki yarı iletkenlere örnek gösterilebilir.

Yarı iletkenlerin elektron diziliminde, son yörüngelerinde (valans yörüngeleri) 4 elektron bulunmaktadır. Yarı iletkenler, son yörüngelerindeki 4 elektronu 8 elektrona tamamlama eğilimindedir. Bu nedenle yarı iletkenler, kovalent bağ ile son yörüngelerindeki elektron sayısını 8 elektrona tamamlar. Elektronik sistemlerde en çok silisyum ve germanyum yarı iletkenleri kullanılmaktadır. Silisyum ve germanyum saf hâlde kullanılmaz. Silisyum ve germanyum başka maddelerle katkılanarak N tipi (negatif) veya P tipi (pozitif) maddeler elde edilmektedir.

N tipi maddeler, silisyum veya germanyumun arsenik gibi son yörüngesinde 5 elektron bulunan bir madde ile katkı- lanması sonucu oluşturulan kovalent bağda 1 elektronun serbest kalması ile elde edilmektedir.

P tipi maddeler, silisyum veya germanyumun indiyum gibi son yörüngesinde 3 elektron bulunan bir madde ile katkı- lanması sonucu oluşturulan kovalent bağda meydana gelen oyuğun (boşluğun) elektron almak istemesi ile elde edilir.

UYGULAMA » 1

Yarı iletkenlerin genel özelliklerini yazınız.

  • Cevap: Yarı iletkenler, normal şartlar altında yalıtkan maddelerdir. Dışarıdan ısı, ışık, manyetik etki veya gerilim altında bırakıldıklarında iletken hâle geçebilmektedir. Dışarıdan etki uygulanarak geçici iletkenlik kazanan yarı iletken malzemeler, dış etki kaldırıldığında yalıtkan hâle dönmektedir.

SİMÜLASYON

Simülasyonun Adı Yarı İletkenler
Simülasyonun Amacı P ve N tipi yarı iletkenlerin devre üzerindeki etkilerini analiz edebilme.
Araç Gereç Genel ağ bağlantısı olan bir cihaz, kâğıt, kalem.

Yönerge: Uygulama aşamalarını takip ederek simülasyonu gerçekleştiriniz. Simülasyonu tamamladıktan sonra “Simülasyonun Değerlendirmesi” bölümünde verilen soruyu cevaplayınız.

  • CevapBu sorunun cevabı diğer sayfadadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!