Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

Gök Cisimleri ve Gök Cisimlerinin Hareketleri Üzerine Yapılan Çalışmalar

İnsanlar, eski dönemlerde gökyüzü gözlemlerinden günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamak için faydalanmışlardır. Yön bulabilmek için yıldızların konumlarını kullanmış, işlerini planlamak için Ay ve Güneş’in hareketlerine göre takvimler geliştirmişlerdir. Bu çalışmaların, astronomi biliminin temelini teşkil ettiği söylenebilir. Dünyanın farklı coğrafyalarında ve devirlerinde ortaya çıkan birçok medeniyet, astronomi biliminin gelişimine katkıda bulunmuştur. Birçok bilim insanı, yaptığı gözlemler, matematiksel hesaplamalar veya ortaya koyduğu modeller ile evrenin bilinmeyenlerine ışık tutmuştur.

MS 2. yüzyılda yaşayan Batlamyus [Claudius Ptolemaios (Kladyus Ptolemos)], Kopernik’e (15. yy.) kadar geçerliliğini sürdüren bir evren modeli geliştirmiştir. Evren modelinde Dünya’yı merkeze almış; Güneş, Ay, gezegenler ve diğer gök cisimlerinin Şekil 1.28’deki gibi Dünya’nın çevresinde dairesel olarak dolandığı fikrini (yer merkezli evren modeli) ileri sürmüştür. Bu alandaki çalışmalarını 13 ciltten oluşan Almagest (Almagest) adlı kitapta ortaya koymuştur. Kopernik, evrenin merkezinde Dünya’nın değil Güneş’in olduğunu söylemiş ve Güneş merkezli evren modelini bilim dünyasına açıklamıştır. Kepler, geliştirdiği kanunlar ile Güneş sisteminde dolanan gezegenlerin hareketini tam olarak açıklamayı başarmıştır. Görsel 1.27’de günümüzde kabul gören, Güneş’in merkezde olduğu 8 gezegenli Güneş sistemi gösterilmiştir.

UYGULAMA » 1

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Yer merkezli evren modeli ile Güneş merkezli evren modelinin ortaya çıkması arasında geçen süreyi dikkate alarak aynı gökyüzüne bakan iki bilim insanının farklı sonuçlara ulaşması üzerinde nelerin etkili olabileceğini sınıfta tartışınız. Belirlediğiniz etkileri sıralayınız.

Mevcut bilimsel paradigmalar ve inançlar, bilim insanlarının gözlemlerini ve sonuçlarını etkileyebilir.

  • Cevap: Bilim insanları zamanın yaygın inançlarına ve bilimsel anlayışlarına göre gözlem yaparlar.

Teknolojik gelişmeler, gözlemlerin kalitesini ve doğruluğunu etkiler.

  • Cevap: Daha ileri teleskop teknolojileri, daha net gözlemler yapmamıza olanak tanır.

Felsefi ve dini inançlar, evrenin yapısı hakkında fikirleri etkileyebilir.

  • Cevap: Dini ve felsefi inançlar, bir bilim insanının evren hakkındaki görüşlerini biçimlendirebilir.

Eğitim ve akademik eğilimler, fikirleri ve kabulleri etkileyebilir.

  • Cevap: Hangi teorinin eğitim sırasında öğretildiği, bilim insanının perspektifini şekillendirir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!