Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208

fakat 1920 yılında bölgenin Yunanlar tarafından işgal edilmesiyle bu amacını gerçekleştiremedi.

Misak-ı Millî’nin üçüncü maddesinde de konu edilen Batı Trakya’nın bir Türk yurdu olduğu vurgulanarak bölgenin hangi devlete bağlanacağı konusunda halk oylamasına gidilmesi istendi. Ancak işgal altındaki bu bölgede halk oylaması yapılmadı. Batı Trakya, Millî Mücadele kazanıldıktan sonra düzenlenen Lozan Barış Konferansı sırasında çok çetin tartışmalara konu oldu. Lozan Barış Antlaşması’na göre Batı Trakya Yunanistan’da kaldı fakat bölgedeki Türkler için birtakım kültürel haklar tanındı. Burada yaşayan Türklerin durumu, mübadele antlaşmasına göre yeniden ele alındı ve Batı Trakya’daki Müslümanlar yerleşik sayılarak mübadele dışı bırakıldı.

Türkiye, Batı Trakya Türklerinin hakları konusunda yapılan antlaşmalara ve uluslararası hukuka dayanarak her zaman hassas davranmıştır. Buna karşın Yunanistan, ikili antlaşmalarda verdiği taahhütlere rağmen Batı Trakya Türklerini sistemli bir şekilde asimilasyona tabi tutma ve yıldırarak göç ettirme politikası izlemektedir. Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine uyguladığı baskılar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

1. Batı Trakya’daki Türk kimliği inkâr edilmekte ve bölgedeki Türkler, Yunan resmî makamlarınca ‘Müslüman azınlık’ olarak kabul edilmektedir.
2. Lozan Barış Antlaşması’na göre Türklere tanınan çeşitli kurumlar ve vakıf kurma hakkı önlenmiştir.
3. Batı Trakya’daki Türk okullarında eğitim, özellikle Yunan öğretmenlere verdirilmektedir.
4. 1977’de çıkarılan iki yasayla Lozan Barış Antlaşması, 1951 Türk-Yunan Antlaşması ve 1968 Türk-Yunan Kültür Protokolü ihlal edilerek Batı Trakya Türklerinin Türkçe eğitim hakları ellerinden alınmıştır.
5. Lozan Barış Antlaşması çerçevesinde Müslüman Türklere tanınması gereken dinî haklar tanınmamaktadır. Türkler kendi müftülerini seçememektedir.
7. 2. 3. Ermenilerin Faaliyetleri ve ASALA Terör Örgütü

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Berlin Antlaşması’nın 61. maddesiyle Osmanlı Devleti Ermenilerle ilgili ıslahat yapmayı kabul etmişti. Böylece Ermeni sorunu uluslararası antlaşmalara girmek suretiyle Osmanlı Devleti’nin kendi egemenlik hakları çerçevesinde çözebileceği bir iç sorun olmaktan çıkmış, Rusya ve İngiltere’nin müdahale aracı olarak kullanacakları bir sorun haline dönüşmüştür. Osmanlı topraklarında faaliyete başlayan Hın- çak, Taşnak, Ramgavar, Hınçak İhtilal Komitesi, Silahlılar Cemiyeti ve Ka- rahaç Cemiyeti gibi halkı silahlı ayaklanmaya sevk eden terör örgütleri, 19. yüzyıldan başlayarak Osmanlı topraklarında şiddetin artmasına neden oldu.

I. Dünya Savaşı sırasında Ermeni çetelerinin Rus ordusu saflarında savaşmaları ve cephe gerisinde Türk köylerine saldırmaları üzerine Osmanlı Devleti, önleyici tedbirlere başvurdu. Bu kapsamda 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan Sevk ve İskan Kanunu ile 1915’te Ermeniler, Suriye bölgesine zorunlu göçe tabi tutuldu.

Millî Mücadele sırasında Ermeni çetelerin Doğu Anadolu’daki saldırgan faaliyetlerine Kazım Karabekir Paşa komutasındaki 15. Kolordu karşı dur…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!