Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 28

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 28

İndirgenme-yükseltgenme tepkimelerinin istemli olup olmadığının belirlenmesi için elektrokimyasal hücreye ait standart hücre potansiyeli değerinin bilinmesi gerekir. Bir elektrokimyasal hücreye ait standart hücre potansiyeli değerinin nasıl hesaplanacağı ilerleyen konularda anlatılacaktır. Ancak basit olarak elektrokimyasal hücreye bağlanmış bir voltmetre, bu değerin deneysel sonucunu bizim için ölçebilir (Görsel 1.6). Elektrokimyasal hücreye bağlanmış voltmetrede okunan değerin sıfırdan büyük olması, elektrotlar arasında bir potansiyel farkın oluştuğu anlamına gelir. Bu durumda tepkime istemlidir ve dışarıdan bir etkiye ihtiyaç duymadan kendiliğinden gerçekleşir. Voltmetrede okunan değer ne kadar büyükse tepkime o kadar istemlidir. Voltmetrede herhangi bir değerin okunmaması yani voltmetrenin sıfır değerini göstermesi, elektrotlar arasında herhangi bir potansiyel farkın oluşmadığı anlamına gelir. Bu durumda ise tepkime kendiliğinden ger- çekleşmiyordur yani istemsizdir.

İstemli indirgenme-yükseltgenme tepkimeleri sonucu elektrik enerjisi oluşur. İstemsiz olanlara ise tepkimenin gerçekleşebilmesi için dışarıdan sürekli bir elektrik enerjisi verilmelidir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi ilerleyen konularda verilecektir.

1.2. ELEKTROTLAR VE ELEKTROKİMYASAL HÜCRELER

Elektrotlar ve elektrokimyasal hücrelerin oluşumu ve tanımlanmasını daha iyi anlayabilmek için tarihî süreci inceleyelim.

Bu konudaki kayda değer ilk çalışmalar İtalyan bilim insanı Luigi Galvani (Luici Galvani, Görsel 1.7) ile başlar. Luigi Galvani, demir bir masa üzerinde neşterle kestiği ölü bir kurbağanın bacağının kasıldığını gözlemledi. Buradan yola çıkarak canlı dokularda bir elektrik iletkeni fazlası olduğunu ve bu elektrik akışının metalik iletkenler ile (demir masa ve neşter) sinirlerden kaslara taşındığı sonucuna vardı. Canlı dokuyu “hayvansal elektrik” olarak adlandırarak 1791 yılında “Hayvansal Elektrik Teorisi”ni oluşturdu.

Alessandro Volta (Alessandro Volta, Görsel 1.8) ise yaptığı deneylerle kurbağa bacağındaki kasılmanın kullanılan iki farklı metalden (demir masa ve neşter) ve hücrelerin sıvı içermesinden kaynaklandığını buldu. Yani oluşan elektriğin kaynağı, canlı doku değil ona değdirilen metal parçalarıydı. Yaptığı deneylerle ortamda canlı doku kullanmadan iki farklı metal parçasını aralarında bir sıvı ya da nemli bir bez kullanarak birleştirdiğinde elektrik akımını elde etmeyi başardı. 1800 yılında ilk elektrik pili olan “Volta

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!