Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

Metinleri ve haritayı inceleyerek soruları cevaplayınız.

Ana hatları 24 Nisan 1920 ele San Remo Konferansında kararlaştırılan Sevr Barış Antlaşması, Mayıs 1920’de Osmanlı hükümetine sunuldu. Paris’e giden Osmanlı Devletinin heyet başkanı Tevfik Paşa, sadrazam Damat Ferit Paşaya yazdığı 17 Mayıs 1920 tarihli mektupta “teklif edilen barış şartlarının Osmanlı Devletinin dağılmasından ve padişah hazretlerinin kutsal haklarının yok edilmesinden başka bir şeyi kapsamadığını” belirtmiştir. Buna rağmen Vahdettin’in başkanlığında toplanan Şûra-yı Saltanat, 22 Temmuz 1920’de “zayıf bir mevcudiyeti, mahva tercih etmeye değer” görüp antlaşmanın kabul edilerek onanmasına karar vermişti. İstanbul hükümeti delegeleri; Türk topraklarını parçalayan, Türklere bırakılan arazi üzerinde millî şeref ve haysiyetle bağdaşmayan, millî hâkimiyeti tanımayan bu antlaşmayı Sevr’de 10 Ağustos 1920’de imzaladı.

Büyük Millet Meclisi 19 Ağustos 1920 tarihli toplantısında Sevr Antlaşmasını imzalayanların ve bunu onaylayan Şûra-yı Saltanatta bulunanların vatan ihanetiyle itham olunarak vatansız sayılmaları kararını aldı. Aynı zamanda Büyük Millet Meclisi hükümeti bu antlaşma ile kendini hiçbir surette bağlı görmediğini de ilan etti.

Tarihçi Bernard Lewis’e göre “Sevres Antlaşması çok insafsızdı ve Türkiye’yi en zengin illerini ilhak eden devletlerin ve ulusların insafına dayanarak yaşayabilecek çaresiz, kötürüm ve gölge bir devlet hâlinde bırakacaktı. Yenilmiş Almanya’ya empoze edilenden çok daha ağırdı ve Türkiye’de bir ulusal yas günüyle karşılandı.”

Bir ön söz ve 433 maddeyi kapsayan Sevr Barış Antlaşmasının Osmanlı hükümeti tarafından imzalanması Anadolu’da Millî Mücadele azmini kuvvetlendirmiş, o günlerde Mustafa Kemal Paşanın ifade ettiği üzere “İdamımıza hükmeden düşmanlarımıza karşı daha azimkârane (kararlı) ve daha kuvvetli mukavemet (direniş) çareleri düşünmek” gerekmiştir.
Haşan Eroğlu, Türk İnkılâp Tarihi (Düzenlenerek alınmıştır.)

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!