Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 20

1. Montaigne, Avrupa’ya serbest düşünmeyi öğretmiş olan adamdır, demek fazla büyük söylemektir ama böyle bir söz olsa olsa Montaigne için söylenebilir. On altıncı yüzyılda serbest düşünmek; babadan kalma, donmuş, su götürmez düşünce kalıplarını zorlamak, başka türlüsünü düşünmeyi kimsenin göze alamadığı inanışların doğruluğundan kuşku duymak hastalıklardan dinlere, adetlerden kanunlara kadar insan hayatının her yönü üzerinde kendi aklının ışığıyla yeni baştan düşünce yürütmekti. Buysa o zaman tek başına Amerika’yı keşfe gitmek gibi bir işti. Gerçi Rönesans Avrupası’nda bu iş artık olanaksızlıktan çıkmış; okuryazarlar bir yandan dünyanın, bir yandan da Yunan ve Latinlerin daha iyi tanınmasıyla insanoğlunun türlü türlü düşünmesi olanağı bulunduğunu öğrenmişlerdi. Fakat bütün hayatını bu denemelere hasreden, kendini serbest düşüncenin deney tahtası hâline getiren ilk adam Montaigne oldu. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) 16. yüzyılda serbest düşünmenin mümkün olmadığı
B) Montaigne’in insanlara özgür düşüncenin yolunu açmış bir yazar olduğu
C) Montaigne’in en çok, deneme türünde eser verdiği
D) Yunan ve Latin düşünürlerin Rönesans Dönemi düşünce dünyasını etkilediği
E) Montaigne’in denemelerinin konusunun çeşitlilik gösterdiği

  • Cevap: B

2. “Susam ve Zambaklar” Ruskin’in en çok sevilen (I) en çok okunan kitabı. Şöyle diyor Ruskin: “Kendimize dost seçeceğiz. En iyilerini seçmek istiyoruz ama nerede bulacağız o dostları? Kaç kişiyi tanıyoruz (II) her istediğimizle tanışabilir miyiz (III) Talihimiz yâr olursa uzaktan görebiliriz büyük bir şairi (IV) sesini duyabilirsek ne devlet… Bir bakanın odasında on dakika kalmak (V) bir kraliçenin bakışlarını bir saniye üzerimize çekmek, ümit edeceğimiz bahtiyarlıkların en büyüğü.’’ Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine diğerlerinden farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

3. İnsan doğasının yetersizliği yüzünden hiçbir şeyi duru ve yalın hâlde tutamıyoruz. Kullandığımız her şeyin özü bozulmuştur, madenlerin bile. Altını işimize yarar hâle getirmek için başka bir madde ile karıştırıp bozmak zorunda kalıyoruz. Ne Aristoteles’e, Pyrrhon’a ve stoacılara göre hayatın amacı olan erdem ne de Kyrene okuluyla Aristippos’ın söz ettikleri haz katıksız olarak elde edilmiştir. Kavuşabildiğimiz zevk ve nimetlerin hepsi mutlaka dertlerle, üzüntülerle karışıktır. Zevkin kaynaklarında öyle bir acılık var ki çiçekler arasında bile olsa boğazımızı yakar. Derin bir sevinçte, eğlentiden çok ciddilik vardır. Mutluluk bile haddini aşarsa azap olur. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mutluyken bile ciddilik elden bırakılmamalıdır.
B) İnsanlar ellerindeki mutlulukla yetinmeyi bilmemektedirler.
C) Hayatta saf ve tam bir mutluluk yoktur.
D) İnsanlar mutlaka kendilerini mutsuz edecek bir neden bulurlar.
E) Mutluluğun fazlası insanı mutsuz eder.

  • Cevap: C

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 21

4. Her yerde olan hiçbir yerde değildir. Hayatımın son yıllarım elimden geldiği kadar kaygısız ve salt kendi rahatımı düşünerek geçirmeye karar veripde köşeme çekildiğim zaman, ruhuma edebileceğim en büyük iyiliğin onu tam bir başı boşluk içinde bırakmak olacağını düşünmüştüm; bırakalım kendi kendisiyle söyleşsin; kendi içinde, kendi hayalinde kalsın, demiştim. Yaşım beni daha ağırbaşlı, daha olgun bir hâle getirdiği için bunu artık kolayca yapabileceğimi umuyordum. Bu parçada numaralanmış sözcüklerin hangilerinde yazım yanlışı vardır?

A) Yalnız II
B) I ve II
C) II ve III
D) III ve IV
E) IV ve V

  • Cevap: C

5.
I. Düşüncelerin serbestçe ifade edildiği bir yazı türüdür.
II. Yazar, konu seçiminde özgürdür.
III. Kişinin gözlemlediği olaylar, bir durumla ilgili izlenimler denemede yer alabilir.
IV. Yazar, savunduğu görüşleri kanıtlara dayandırır.
V. Cümleler anlaşılır, kısa ve açık olur.
Numaralanmış cümlelerden hangisinde deneme türü ile ilgili bilgi yanlışı vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: D

6. Ben kendi hesabıma sanatım olmadan yaşayamam. Ama bu sanatı her şeyin üstüne koymuş da değilim. Tersine, onsuz edemeyişim, onun beni herkesle bir etmesi ve olduğumdan başka türlü olmaksızın herkesle bir düzeyde yaşatmasıdır. Sanat, benim için tek başına tadı çıkarılan bir şey değildir. Sanat bence, en büyük sayıda insanı, ortak acılar ve sevinçlerle coşturacak görüntüleri, biçimleri bulmaktır. Demek ki sanat, sanatçıyı insanlardan ayrılmamaya zorlar; onu, en gündelik ve en evrensel gerçeğe bağlar. Ve çok kez, kendilerini başkalarından ayrı gördükleri için sanatı seçenler kısa bir zaman sonra anlarlar ki sanatlarını ve başkalıklarını ancak herkesle benzerliklerini ortaya koyarak gösterebilirler. Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Öznel ifadelere yer verilmiştir.
B) Samimi bir üslupla yazılmıştır.
C) Öyküleyici anlatımdan faydalanılmıştır.
D) Dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.
E) Tanımlamaya başvurulmuştur.

  • Cevap: C

7. Türk edebiyatında deneme türü Tanzimat’tan sonra Batı edebiyatının etkisiyle görülmeye başlamış, asıl gelişimini Cumhuriyet Dönemi’nde göstermiştir. Nurullah Ataç’ın—, Suut Kemal Yetkin’in—, Salâh Birsel’in—, Nermi Uygur’un—adlı eserleri bu dönemin önemli eserleri arasında yer almaktadır. Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) Günlerin Götürdüğü
B) Mavi ve Kara
C) Karalama Defteri
D) Boğaziçi Şıngır Mıngır
E) Kurutulmuş Felsefe Bahçesi

  • Cevap: B

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 22

8. Deneme, anı, biyografi, öykü, roman gibi edebiyatın hemen her türünde eser vermesine rağmen daha çok öykücülüğü ile tanınır. Cumhuriyet’le yaşıt bu yazarın yayımlanmış ilk öyküsü 1937 tarihini taşır. İlk öykü kitabını yayımlattığı 1946 yılına kadar deneme, fantezi türü yazılarla ya da tamamen düş ürünü öykü/roman denemeleri yapmıştır. Sait Faik, Sabahattin Ali, Esendal, Çehov, Alain-Fournier, Raymond Radiguet, George Duhamel gibi yerli ve yabancı pek çok romancı/öykücünün eserleri onun ufkunu açar. Bunların içinde özellikle Sait Faik’in etkisi uzun yıllar devam edecektir. Çağdaşlarının toplumsal sorunlara eğildiği, gerçekçi ve sosyal gerçekçi bakış açılarıyla eserler yazdığı bir dönemde onlardan farklı bir yol izler ve tüm ideolojilerden uzakta, dikkatini önce kendi içine, sonra genel anlamda küçük insanın iç dünyasına çevirir. Amacı, kendinden yola çıkarak tüm insanların evrensel yanlarını bulmak ve ortaya çıkarmaya çalışmaktır. 2000 yılında tüm romanları Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görülen yazarın başarısının temelinde deneme tarzına yakın şiirsel üslubu ile okurda biyografik roman izlenimi uyandıran “ben merkezli” anlatımı vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen yazara ait bir eser değildir?

A) Odamda Bir Güvercin
B) İnsan Bir Ormandır
C) Önce Ekmekler Bozuldu
D) Kırk Ambar
E) Yeryüzü Korkusu

  • Cevap: D

9. Demokritos ve Herakleitos öyle iki filozoftu ki birincisi insanlık hâlini boş ve gülünç bulduğu için halk arasına alaycı bir güler yüzle çıkarmış; Herakleitos ise insanın hâline acıdığı, vahlandığı için hep üzgün bir yüz ve yaş dolu gözlerle dolaşırmış. Evinden dışarı adım atar atmaz gülmeye başlardı biri Öteki ise ağlamaya başlardı. (Juvenalia) Ben birinci davranıştan yanayım; gülmek ağlamaktan daha hoş olduğu için değil yalnız, insanlığı daha fazla küçümsediği, bizleri daha fazla suçladığı için. Öyle hâllerimiz var ki ne kadar aşağılansak yeridir bence. Yakınmada, vahlan- mada acıdığımız şeye değer verme vardır bir çeşit. Alay edilen şeylerse değer vermediğimiz şeylerdir. Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?

A) Örneklendirme – sayısal verilerden yararlanma
B) Tanımlama – karşılaştırma
C) Benzetme – örneklendirme
D) Karşılaştırma – tanık gösterme
E) Tanımlama – benzetme

  • Cevap: D

10. Cumhuriyet Dönemi yazarlarından—Balkan Savaşları sırasında Dimetoka’dan göçmüş bir ailenin çocuğudur. Gözlerindeki miyobun artması ile gözlerini kaybeden sanatçı okuma yazmayı tekrar öğrendi. Çevresindekilerin yardımı ile yazmaya devam etti. Fransızca ve İngilizce metinleri sözlü olarak çevirip yayımlattı. Gözlerini kaybetmesi üretkenliğine engel olmadı. Dil konusuna çok önem veren sanatçı bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı. Makale ve araştırmalarıyla tanınan yazar, Balzac ve Victor Hugo’dan eserler çevirdi; inceleme yazıları yazdı. Hint Edebiyatı, Bu Ülke, Umrandan Uygarlığa gibi eserleri; onun Doğu-Batı kültürlerini yorumladığı, fikir adamı yanının öne çıktığı eserleridir. Denemelerini Mağaradakiler adlı kitapta topladı. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Nurullah Ataç
B) Ahmet Hamdi Tanpınar
C) Beşir Ayvazoğlu
D) Melih Cevdet Anday
E) Cemil Meriç

  • Cevap: E

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!