Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 318

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 318 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 318

1. Yazarın metinde düşüncelerini anlatırken şiirsel ifadeler kullanması metne anlatım açısından neler katmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Metindeki devrik cümleler, çeşitli söz sanatları, ses uyumları vb. ifadeler metnin şiirsel bir dille yazıldığını göstermektedir. Bu ifadeler de dili alışılmış kullanımının dışına çıkarmış ve ifade gücünü artırarak metni daha etkili hâle getirmiştir.

2. a) Metnin üslubu ile ilgili aşağıda verilen özelliklere, okuduğunuz metinden göstereceğiniz ve sizin vereceğiniz örnekleri tabloya yazınız.

  • Cevap:

b) Yazarın denemeyi tanımlarken benzetmelerden ve kişileştirmelerden yararlanması metne nasıl bir katkı sağlamıştır? Görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Yazarın denemeyi tanımlarken benzetmelerden ve kişileştirmelerden yararlanması bir üslup özelliğidir. Tanım, genelde nesnel olarak algılanır ancak kullanılan öznel tanımlar bir öğretici metin türü olmasına karşın bu denemeyi anlam bakımından zenginleş- tirmiştir. Deneme, duygu ve düşüncelerin anlatıldığı bir türdür ve yazarlara dili kullanma açısından özgürlük sunar. Deneme yazarı da kullandığı üslup sayesinde özgünlüğünü ortaya koyabilir. Yaptığı sanatlarla da metni daha akıcı, anlaşılır ve dikkat çekici hâle getirebilir yazar.

3. a) Metnin geneli öznel ifadelerden oluşmuştur. Metinde öznel ifadeler yerine nesnel ifadelerin daha çok kullanılması metnin üslubunda neleri farklılaştırırdı? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Okuduğumuz metin genellikle öznel cümlelerden oluşmuştur. Öznel cümlelerin kullanıldığı eserler, sanatlı anlatımın daha yoğun olduğu eserlerdir. Yazar, düşüncelerini kanıtlama amacı taşımadığı için daha samimi bir üslupla, içinden geldiği gibi paylaşır duygu ve düşüncelerini okuyucuyla. Okuduğumuz metinde nesnel cümleler yoğunlukta olsaydı metindeki şiirsel anlatım da olmayacaktı, daha bilimsel bir dil kullanılacaktı. Bütün bunların yanında metin; bir düşünceyi açıklamak, kanıtlamak ya da bizim düşüncelerimizi değiştirmek amacı taşıyacaktı. Bu sebeple de samimi bir üslup yerine daha resmî bir dil kullanılması gerekecekti.

b) Bu metin makale türünde kaleme alınmış olsaydı okuyucu üzerindeki etkisi nasıl değişirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metnin türü denemedir. Denemelerde konu sınırlaması yoktur. Yazar, istediği herhangi bir konu seçerek bu konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini kanıtlama amacı taşımadan samimi bir üslupla okuyucu ile paylaşır. Eğer bu metin makale türünde yazılmış olsaydı samimiliği ve etkileyiciliği deneme kadar kuvvetli olmazdı, öğreticilik ve bilgilendiricilik yönü daha ağır basardı.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 318 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!