Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364

fakat mağrur bir millet, hâkimlerinin, fatihlerinin önünde diz çökmüş durduğu halde, Anadolu’nun içinden fışkıran hayat sesi, vatanseverlik hareketi, dünyaya karşı ölümü haber verilen Türkiye’nin yaşamakta devam edeceğini, hayret veren bir sarahatle gösterdi.
(…)
H. Suphi Tanrıöver, Dağyolu ve Günebekandan Seçmeler

Kelime Dağarcığı:
itiyat: Alışkanlık. sarahat: Açıklık, belirginlik.

1. Metnin içeriğini göz önünde bulundurarak bu konuşmanın niçin yapılmış olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Konuşmacı, Türk devletinin ilelebet bağımsız yaşayacağına olan inancını Türk tarihinden verdiği örneklerle dile getirmek istemiştir. Amacı, Türk milletine umut aşılamak, milletimizin inancını taze tutmak, bağımsızlığın Türk milleti için taşıdığı anlamları hatırlatmak olabilir.

2. Metindeki konuşma günümüzde yapılmış olsaydı içeriğinde ne gibi farklılıklar olabilirdi? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Metinde konuşmacı, savunduğu düşünceleri Osmanlıdan ve Dünya Savaşından verdiği kahramanlık örnekleri ile desteklemiştir. Günümüzde böyle bir konuşma yapılmış olsaydı, muhtemeldir ki Türk milletinin yakın tarihte gösterdiği kahramanlıklara, vatan topraklarının müdafaası ve millî birliğin korunması için verdiği mücadelelere değinilirdi.

3. Bu metnin yazılış amacından hareketle söylev (nutuk) türünün yazılış amaçları ile ilgili çıkarımlarınız nelerdir?

  • Cevap: Olası cevap: Metinde konuşmacı, Türkiye’nin bağımsız bir devlet olarak yaşayacağına olan inancını ve Türk milletinin geçmişten günümüze dek bu uğurda verdiği mücadeleleri okuyucuya aktarmak, onları bu fikre, bu gerçeğe inandırmak istemiştir. Okuyucuyu/dinleyiciyi ikna etmek için kendi tarihimizden örnekler seçmiş, coşkulu bir dil kullanmıştır. Nutuk (söylev) türünün yazılış amacı da bir topluluğa belli bir fikri ya da ülküyü coşkulu bir dille anlatmak, bu fikri dinleyenlere kabul ettirmek olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!