Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 363

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 363 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 363

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Türkiye Yaşar

Arkadaşlar!
Üçüncü Sultan Selim zamanında idi. Napoleon “Tilsit” de Rus Çarı ile mülakâtta bulunuyordu. İstanbul sarayında bir ihtilâl olmuş, Üçüncü Sultan Selim şehit düşmüştü. O zaman bu haberi “Tilsit” e yetiştiren mektubu, büyük Napoleon parmakları arasında buruşturduktan sonra dedi ki: “Türkiye’nin son günleri gelmiştir. Şark imparatorluğu parçalanıyor. Biz kendi gözlerimizle göreceğiz.”
Avrupa üzerinde şâmil bir saltanat kurmuş olan Napoleon, “Sent Elen” de esir olarak gözlerini kapadı. Kurduğu imparatorluk yüksekten düşen bir cam gibi parça parça oldu. Türk imparatorluğu yaşamakta devam etti.
“Figaro” bu Fransız gazetesi, bir zaman itiyat edinmişti. Yüz sene evvelki Taymis gazetesinden o günün en belli başlı haberini alır ve neşrederdi. Ben bir çocuktum, Figaro’da bir asır evvele ait bir fıkra okudum: “Anadolu’nun her tarafında isyanlar başlamış, derebeylik, hükûmetsizlik vücude getirmiş, Tepedelenli Mehmet Ali Paşa payitahtı tanımıyor.” Taymis’in İstanbul’da bulunan muhabiri gazetesine yazdığı mektupta diyor ki: “Aradan bir sene geçmez Osmanlı İmparatorluğun büsbütün çöktüğünü öğreneceksiniz.” Figaro aynen naklettiği bu haberin altına bir cümle ilave ediyor: “Ne dikkate değerdir ki, bir sene zarfında öleceği, mahvolacağı haber verilen bu imparatorluk hâlâ yaşamakta devam ediyor.”
1853 senesinde Petresburg’da, “Çarskoyeselo” Sarayında İmparator “Nikola” İngiliz sefiri “Lord Sey- muru” yanına çağırdı: “Şarktan aldığım haberler bize gösteriyor ki, hasta adam ölmek üzeredir.
Hasta adam, bu uğursuz tâbir o geceki mülâkattan yâdigar kalmıştır. Geliniz, hükûmetinizle ölünün birdenbire kollarımızın üstüne düşmemesi için anlaşalım.” dedi. Biz bu görüşmelerden sonra Kırım muharebesini yaptık. “Ölüyor, mirası hakkında konuşalım” denilen adam, Silistire’de, Kırım’da Çar ordularını yendi; ölü, mirasçısına mükemmel bir dayak atmıştı. Türk imparatorluğu yaşamakta devam etti.

(…)
Türkiye yaşamakta devam etti, üzerimize dikilmiş ne kadar bencil, ne kadar vahşi göz var ise: “Türkiye kurtuluyor, kendini toplamağa vakit bırakmadan evvel üstüne çökelim.” diye fırsat aradı. Balkan muharebesini büyük devletler hazırladı ve küçükleri üzerimize musallat ettiler. Bildiğiniz felâketlerden sonra, memleket hakikaten bitiyor manzarasını göstermişti. Fakat Türkiye yaralarını sarmadan mücadelelerin en büyüğü olan Cihan Harbine girdi. Memleketin gençleri en büyük kahramanlıkla çarpıştılar. On iki mezbahada, vatanın kendi çocuklarından çok kan isteyen mihrabı önünde, titremeksizin canlarını verdiler. Türkiye artık ölmüş görünüyordu, hâlbuki Türkiye yaşıyordu.

(…)
Efendiler, Almanya gibi, yeryüzünü çökertecek kadar ağır ve kuvvetli görünen bir memleket, bugün galiplerin önünde diz çökmüş bir vaziyet aldığı halde; Avusturya gibi, Türkiye’nin taksimi için asırlarca çalışmış olan bir memleket, çok kudretli ve çok zengin bir memleket, bütün dünyaya karşı bir dilenci durumuna düştüğü halde; genç Bulgaristan gibi, Türkleri hakir görmeği şeref bilen küçük,

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 363 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!