Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

ilimlerin yoğunluğu görülmektedir. îlk padişahtan onuncu padişaha kadar geldiğinizde hangi ilimlerle daha çok ilgilenildiğine bakarsanız böyle bir tabloyla karşılaşırsınız. Bu ne demektir? Yani akli ilimlere çok büyük önem verilmiştir. Dörtte biri akli ilimler… Fatih’in bu ilmi çerçevede önemli bir yeri var. Çok lisan biliyor, çok okuyor vs… En önemli âlimleri istiyor.
(…)
Konuşmamı burada noktalıyorum ve hepinize beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Tarihimiz Konuşuyor

1. Konuşmacının konu ile ilgili çok sayıda örnek vermesinin amacı sizce nedir? Görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Metinde konuşmacının “Osmanlıda bilim var mıdır?” sorusuna cevap niteliğinde açıklamalar yaptığını görüyoruz. Konuşmacının konusu Osmanlıda bilim üzerinedir. Dolayısı ile Osmanlı Dönemi’nde bilimsel kurumlar, âlimlerin yetiştiği merkezler, eğitim kurumlarında verilen ilimler ile ilgili örnekler vermiştir. Bu sayede konuşma konusu ile ilgili gerekli bilgileri de vermiş olur. Dinleyici kitleyi de bu örnekler ile ikna eder.

2. Günlük hayatınızda hangi durumlarda bir açıklama yapma ihtiyacı hissedersiniz? Düşüncenizi kendi yaşamınızdan örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Bir toplumun içinde yaşar, o toplumun değerleri ile büyür, gelişir. Farklı sosyal çevrelere girer, öğrenir, keşfeder. İnsanlarla etkileşimde bulunur. Örneğin, bir arkadaşım ile kitapçıya gitmek için sözleştim. Fakat vaktinde buluşma yerine gidemedim. Bu durum için arkadaşıma bir açıklama yaparım. Eğer bu açıklamayı yapmazsam arkadaşlığımızdaki güven duygusunu zedelemiş olurum.

3. Belirlediğiniz bir konuda konuşma yapacak olsanız konuşmanızın içeriğinde, örneklere mi daha çok yer verirsiniz yoksa açıklamaya mı? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bir konuşma yapacak olsam konuşmamın içeriğini önce açıklarım. Neden böyle bir konuşma yapma ihtiyacı hissettiğimi açıklarım. Daha sonra yeri geldikçe konu ile ilgili örneklere başvururum. Bu bağlamda gerek açıklama gerekse örnek vermeyi belli bir sayısal kıyas ile yapmam.

4. Düşüncelerimizi, içinde bulunduğumuz herhangi bir durumu açıklarken veya aktarırken bir başkasını şahit olarak göstermemizin gerekçesi, kendi söylediğimiz ya da aktardığımız herhangi bir sözün doğruluğuna karşımızdakini inandırmaktır. Bu duruma kendi yaşamınızdan bir örnek veriniz.

  • Cevap: Olası cevap: İnsanın bir durumu, bir düşünceyi açıklarken başka birinin varlığına ihtiyaç duyması doğal bir şeydir. Çünkü düşüncelerinde, eylemlerinde yalnız olmadığını bilmek psikolojik olarak da insana kendini iyi hissettirecektir. Bazı durumlarda karşımızdaki kişi ya da kişiler bize inanmakta güçlük çekebilirler. Anlattıklarımız onlara hayatın olağan akışının dışında ya da anlamsız, yetersiz gelebilir. Bu durumda bizi destekleyen birile- rine ihtiyaç duyarız. Örneğin, arkadaşıma kış mevsiminde bağışıklığı artırmak için bal yemenin faydalı olduğunu söylediğimde, bunun gerçek olmadığını, annelerin çocukları bal yesin diye uydurdukları bir söz olduğunu söyledi. Arkadaşıma ünlü bir doktorun bu konuyla ilgili bir konuşmasını izlettim ve ikna oldu.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!