Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 405

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 405 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 405

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Spor ve Vücudumuz

(…)
Hareket beşikten mezara kadar her zihayat olan ferdin vasfı farikası. Doğan yavrunun gıdaya, havaya, ziyaya gösterdiği ihtiyaç kadar unutulmuş tabiî ve mübrem bir ihtiyaç… İçinde yaşadığımız asırda o kadar büyük faaliyetlere şahit oluyoruz ki buna doğrudan doğruya hareket asrı demek çok muvafık olur. Hareket vücudumuzun bir nevi devasıdır. Yalnız bünye ve mizaca, iklim ve muhite göre nevi ve miktarı tehalüf eder. Toplumuzu oluşturan tüm bireylerin sağlıklı olabilmesi için sporu hayatlarının bir parçası olarak kabul etmelerini teşvik ve tavsiye ederim. Benim sizlere tavsiye ettiğim şeyler ne hoca ister, ne alet ister, ne salon ister. Hoca kendiniz, alet vücudunuz. Vakit yok demeyiniz, biraz iradenize hâkim olunuz. Önceleri biraz zor gelir. Fakat alıştıktan sonra bırakmak istemeyeceksiniz. Onları yapmadan keyfiniz yerine gelmeyecektir. O halde genç kalmak istiyorsanız hareketi seviniz ve vücudunuzu muntazam her gün işletiniz.

(…)
Size jimnastiği tarif ederken onun bir gıda gibi doğumdan ölüme kadar herkese lazım olduğunu, hayatımızın hareketle kaim olduğunu, yalnız hareket gıdasının nevi ve miktarının bilinmesinin elzem olduğunu söylemiştim. Jimnastik her yaşta kadın ve erkek bütün halkın her gün yapmaya mecbur olduğu millî bir vazifedir.
Her zaferin, galebenin temini için sıhhatin ve bazen ahlâkın feda edilmesi terviç edilemez. Spora heves eden gençler onun mahiyetini iyi anlamaları lazımdır. Spor vücudun kuvvet ve çevikliğini idame ve irade kuvvetini tezyit eden şuurlu bir vasıtadır. Hayat mücadelesine hazırlanacak gençlerde ilk aranacak şey sıhhattir ve bu sıhhatli vücutların mensup oldukları millete faydaları dokunması için vücutları gibi fikirlerinin de ahlâklarının da tekâmülü şarttır. Aksi takdirde spor, mahdut bir zümrenin ihtirasını tatminden ve yalnız seyrinden zevk alan atıl bir cemaatin heyecanlarını teskinden ileri gidemez.

Selim Sırrı Tarcan, Radyo Konferanslarım

Kelime Dağarcığı:
farika: Bir şeyi benzerlerinden ayırt etmeye yarayan durum veya öge. galebe: Galibiyet. mahdut: Dar, basit. muvafık: Uygun. mübrem: Vazgeçilmez. tehalüf etmek: Birbirine aykırı olmak. tekâmül: Gelişim. terviç etmek: Bir düşünceyi tutmak, desteklemek. tezyit: Çoğaltma. zihayat: Eskimiş.

1. Selim Sırrı Tarcan, verdiği konferanslarda hatiplik gücünü kullanarak Cumhuriyet neslinin spor bilinci ve kültürünün oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Siz ileride sanat, spor, siyaset, bilim alanlarının hangisinde söylev vererek anılmak isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: En çok ilgi duyduğum alan sanat olduğu için bu alanda söylev vererek anılmak isterdim. Sanat konusunda söylev vermek beni çok mutlu eder. Duygu ve düşüncelerimi söylev yoluyla karşımdaki kitleye aktarmak diğer alanlara göre daha çok ilgimi çekmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 405 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!