Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

1. Metinden alınan Birkaç soru da sorardım saatçiye. Hikâyenin olayı daha baştan kafamda hazır olurdu. cümlelerinden yola çıkarak yazarın aklındaki hikâyede yer alan olay hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yazar dükkâna girerek saatinin arıza yaptığını söyler. Saatçi, saati tamir ederken saatçi ile anlatıcı arasında saatin kalitesi hakkında bir diyalog geçer ve saatçi ona saati nasıl koruması gerektiğini söyler. Sonrasında birbirlerinin adlarını öğrenmeleriyle bir arkadaşlık oluşur. Anlatıcı, arada bir saatçinin yanına uğrayarak onunla sohbet eder. Böylelikle hikâyenin olay örgüsü oluşur.

2. a) Hikâyedeki olay örgüsünde de görüldüğü gibi yazar saatçiye karşı bir ön yargıya sahiptir. Sizce bu ön yargının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Bence anlatıcının bir güven sorunu vardır. Bu güven sorunu nedeniyle gördüğü kişilere karşı bir ön yargı duymaktadır. Bu da insanlarla olan ilişkilerine yansımaktadır. Bu durum aynı zamanda hikâyeyi yazamamasında da etkili olmuştur.

b) Saatçiye karşı oluşturduğu ön yargıyı değiştirmek için yazara neler söylerdiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Ön yargılı olmaması gerektiğini, insanların kişiliğini tanımadan onlar hakkında hüküm vermenin doğru olmadığını söyler ve saatçi ile tanışması için onu ikna ederdim. Saatçiyi tanıdıktan sonra ön yargısının yanlış olduğunu görmüş olurdu.

3. Okuduğunuz metindeki olay örgüsünden yola çıkarak saatçide oturan bir müşteri olsaydınız saatçi ile aranızda nasıl bir konuşma geçerdi? Yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Önce dükkânda dolaşır, saatleri incelerdim. Beğendiğim saatler hakkında ona sorular sorardım. Zaman geçtikçe sohbeti koyulaştırır, mesleğiyle ilgili sorular sorardım. Vereceği cevaplara kendi yorumumu da ekler, işim bitince de güzel dileklerle dükkândan çıkardım.

4. Okuduğunuz hikâyede yazar ile saatçi yer değiştirseydi hikâyenin olay örgüsünde ne tür değişiklikler olurdu?

  • Cevap: Olası cevap: Anlatıcı ile saatçi yer değiştirseydi çok farklı bir olay örgüsü meydana gelirdi. Anlatıcı olan saatçi, insanlar hakkında olumlu düşüncelere sahip olur ve yazılarını bu bakış açısı ile yazardı. Saatçi ise gelen her müşteriye şüpheyle bakan bir karakter olurdu. Böylelikle olay örgüsü bu karakterlerin bakış açısına göre şekillenirdi.

5. Metinden alınan Baktım sağımda bir ayakkabı onarıcısının dükkânı vardı. İçerisi görünmüyordu. cümlelerinden yola çıkarak ayakkabı onarıcısı hakkında bir paragraflık olay örgüsü kurgulayınız.

  • Cevap: Olası cevap: İçeri girdim. İçeride gençten bir kadın oturuyordu. Kadının ayağında eski bir terlik vardı. Ayakkabıcı, elindeki ayakkabının tamirini bitirerek onu kadına verdi. Kadın boynu bükük: “Sağ ol amca.” dedi. Tam dışarı çıkacaktı ki ayakkabıcı: Dur, kızım! Paranın üstünü unuttun, dedi. Kadın şaşkın gözlerle adama baktı ve parayı alıp almamak konusunda kararsız kaldı. Ayakkabıcı: Hadi, kızım! Daha çok işim var, diyerek parayı kadına uzattı ve o şekilde bana döndü: Buyur beyim, sen ne istemiştin?, dedi. O an ayakkabıcının tamirden para almadığını üstüne üstlük kadına yardım ettiğini anladım. Yaptığı yardımı dile getirmeden ve bana hissettirmeden yapmaya çalışan bu adama karşı saygım fazlasıyla arttı.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!