Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 263

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 263

7. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:
Ana DüşünceTürk gençliği, ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in varlığını korumak için aktif rol almaya çağrılır.
Yardımcı DüşüncelerGençlerin milli değerlere bağlılık ve vatan sevgisi konusunda eğitim almaları gereklidir. Olası tehditlere karşı hazırlıklı olunmalıdır.

8. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini bularak bunların metindeki işlevini söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde, özellikle tekrarlamalar kullanılmıştır. Bunun amacı, gençleri vatanın durumu ve görevleri konusunda iyice bilgilendirmektir. Ayrıca, vurgulu ve coşkulu bir üslup da kullanılmıştır. Bu da gençleri motive etmek ve harekete geçirmek için yapılmıştır.

9. “Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. istikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir.” Metinden alınan bu paragraftaki örtük iletileri bulunuz. Bu örtük iletide verilmek istenen mesajlar günümüzde de geçerliliğini korumakta mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinden alınan bu paragrafta, Atatürk gençlere, olası bir tehdit durumunda bütün imkanları ve şartları göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatmaktadır. Örtük iletiler ise, gençlerin cesaretli, kararlı ve fedakar olmaları gerektiği ve ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in korunmasının her zaman öncelikli görev olduğudur. Bu mesajlar günümüzde de geçerlidir çünkü ülkeler halen farklı tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır ve gençlerin milli değerleri benimseyerek ülkelerine hizmet etmeleri önemlidir.

10. “Nutuk” adlı eserin yazılmasında dönemin hangi siyasi, toplumsal ve kültürel şartları etkili olmuştur? Bu eser kendinden sonraki dönemleri etkisi altında bırakmış olabilir mi?

  • Cevap:

“Nutuk” adlı eserin yazılmasında, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi ve Cumhuriyet’in kuruluşu dönemindeki siyasi, toplumsal ve kültürel şartlar etkili olmuştur. Atatürk, Nutuk’ta, Cumhuriyet’in kuruluşu öncesindeki siyasi ve toplumsal süreçleri ve bağımsızlık mücadelesinin nasıl verildiğini anlatmaktadır. Ayrıca, eserde Türk milletinin milli değerlere bağlılığı da vurgulanmaktadır.

Bu eser, kendinden sonraki dönemleri etkisi altında bırakmıştır. Nutuk, Türk tarihinin önemli bir belgesi ve Atatürk’ün düşüncelerinin kaynağıdır. Türkiye’deki siyasi, toplumsal ve kültürel değişimlerde etkili olmuştur ve hala Türk toplumunda önemli bir yeri vardır. Ayrıca, başka ülkelerde de Atatürk’ün düşünceleri ve liderliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır ve Nutuk, bu çalışmalarda önemli bir kaynak olarak kullanılmaktadır.

ETKINLİK

Metinde geçen “istiklâl”, “bîtap”, “dalâlet”, “siyasî”, “hattâ”, “dâhilî” kelimelerinin yazımını “TDK Yazım Kılavuzu”ndan kontrol ediniz. Metinde yazımı değişen kelimeleri saptayarak eserin yazıldığı dönemdeki dil ve üslubu yorumlayınız.

  • Cevap:

Metinde geçen kelimelerin yazımı TDK Yazım Kılavuzu’na uygun değildir. Doğru yazımları şu şekildedir:

  • istiklal
  • bitap
  • dalâlet yerine doğru yazımı “dalâlet”
  • siyasi
  • hatta
  • dahili

Bu kelimelerin yazımındaki farklılıklar, eserin yazıldığı dönemdeki dil ve üslubun özelliklerini yansıtır. Nutuk, 1920’lerde yazılmıştır ve o dönemde Türk dilindeki yazım kuralları bugünkünden farklıydı. Özellikle, Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin yazımında farklılıklar görülmekteydi. Bu nedenle, metinde bu kelimelerin eski yazım şekilleri kullanılmıştır. Ayrıca, Atatürk’ün kullanmış olduğu üslup da, o döneme uygun bir şekilde vurgulu, coşkulu ve etkileyici bir tarzda yazılmıştır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 263 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!