Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 219 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 Cevapları Anka Yayınevi

Nurullah Ataç, Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde ürün veren ilk yazar ve eleştirmendir. Ataç; çeviri, deneme ve eleştirileriyle Cumhuriyet Dönemi’ne damgasını vurmuştur.
Deneme türünün en eski örneklerini, deneme terimi daha kullanılmadan önce, eski Yunan ve Latin edebiyatlarında görmekteyiz. Eflatun (Eflatun), Cicero (Çiçero) ve Seneca’nın (Seneka) kimi eserleri deneme niteliği göstermektedir. Deneme türü gerek adını, gerek kesin biçimini XVI. yüzyılın ikinci yarısında almıştır. Bu türün kurucusu Fransız yazar Montaigne’dir. İngiliz yazar Bacon (Beykın) da bu türün Batı’daki en büyük yazarlarından biridir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Yazar, denemenin ana düşüncesini hangi cümlelerle ifade etmiştir? Gösteriniz.

  • Cevap:

2. Yazar gerçekçi edebiyatı niçin sevmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Batılılar, edebiyata neden “humanites- insanlıklar” adını vermişlerdir? Yorumlayınız.

  • Cevap:

4. Denemeden alınan aşağıdaki bölümlerde, hangi anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır? Verilen boşluklara yazınız.

  • Cevap:

“Büğünün birçok yazarları sanatın toplumsal görevi üzerinde türlü türlü sözler söylüyorlar. Okurları düşler acununa alıp götürmek de edebiyatın toplumdaki görevlerinden biri değil midir? Biz gerçek içinde yaşıyoruz, duvarlarını yıkıp aşamadığımız bir gerçek içinde.”

➢ Anlatım biçimi:

“humanites” yani “insanlıklar”, kişiye insanlığı, insanca duyguları, düşünceleri aşılıyan bilgiler.

➢ Düşünceyi geliştirme yolu:

Madame Rachilde ’in (Madam Raşild) “Güneş Satıcısı ”nı (le Vendeur du Soleil) bir türlü unutamam, çok anlattım onu okurlarıma, bir kez daha anlatayım: Paris’in bir köprüsü üzerinde bir satıcı, bağırıyor, dil döküyor, sattığı nesnenin eşsiz güzelliklerini anlatıyor. Başına toplananlar merakla bekliyorlar: nedir acaba o adamın sattığı? En sonunda söylüyor: “Size güneşi, her gün gözlerinizin önünde duran, ama sizin bakmadığınız, güzelliğini göremediğiniz güneşi satıyorum. Bakın! bakın! sizin bütün hulyalarınızdan güzel değil mi?» Dinleyenlerin çoğu omuzlarını silkip gidiyor, ancak bir iki kişi: «Sahi! ne de güzelmiş!” diyorlar.

➢ Düşünceyi geliştirme yolu:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!