4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 3. Ünite Cevapları
“4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 3. Ünite Cevapları
1. Bazı cisimlere kuvvet uygulandığında cisimlerin şekli değişir, kuvvet ortadan kalktığında ise tekrar eski hâline döner. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu cisimlere örnektir?
A) Teneke kutuB) KâğıtC) SüngerD) Plastik şişe
- Cevap: C
2. Mıknatısların günlük hayatta kullanımı ile ilgili öğrenciler bazı bilgiler vermişlerdir. Buna göre hangi öğrencilerin verdiği bilgi doğrudur?
A) Esma ve PelinB) Esma ve ArdaC) Pelin ve ArdaD) Esma, Pelin ve Arda
- Cevap: D
3. Mıknatıslarla ilgili bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.I. Mıknatısın zıt kutupları birbirini iter.II. Mıknatıs parçalandığında çekme ve itme özelliğini kaybeder.III. Mıknatısların kuzey (N) ve güney (S) olmak üzere iki kutbu vardır. Buna göre verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IIIB) I ve IIIC) II ve IIID) I, II ve III
- Cevap: A
4. Aşağıdakilerden hangisi kuvvetin cisimler üzerinde yaptığı etkilerden biri değildir?
A) Hareket yönünü değiştirmesiB) Hızını azaltmasıC) Madde miktarını artırmasıD) Şeklini değiştirmesi
- Cevap: C
5. Bir öğrenci tabloda verilen malzemelere mıknatıs yaklaştırarak mıknatısın çekme veya çekmeme durumunu gözlemliyor. Tabloda mıknatısın çektiği eşyaların olduğu kutuları maviye; çekmediği eşyaların olduğu kutuları ise kırmızıya boyayarak gözlem sonuçlarını not ediyor. Öğrencinin gözlem sonuçlarına göre tablonun son durumu verilenlerden hangisidir?
- Cevap: C
6. Mıknatısların kullanıldığı araçlar ve bu araçların günlük hayattaki kullanım alanlarına örnekler aşağıda karışık olarak verilmiştir. Buna göre araçların ve kullanım alanlarının doğru eşleştirilmesi verilenlerden hangisidir?
- Cevap: A
7. Aşağıdaki eşyalardan hangisinin yapımında mıknatıs kullanılmamıştır?
- Cevap: B
8. Mıknatıs aşağıda verilen madenlerden hangisini çekmez?
A) NikelB) KobaltC) AltınD) Demir
- Cevap: C
9. Kuvvet uygulandığında şekli değişip, uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski hâline dönen cisimlere esnek cisimler denir. Aşağıdakilerden hangisi esnek cisimlere örnektir?
A) Bakır telB) Tahta sıraC) Plastik şişeD) Lastik toka
- Cevap: D
10. Aşağıdaki durumlardan hangisi temas gerektirmeyen kuvvetlerin etkisinde gerçekleşir?
A) Duran topa vurulmasıB) Toplu iğnelerin mıknatısla toplanmasıC) Alışveriş arabasının durdurulmasıD) Çekiçle çivinin çakılması
- Cevap: B
11. Mıknatıslarla ilgili bazı bilgiler verilmiştir.I. Farklı kutupları birbirini çeker.II. Kuzey ve güney kutupları vardır.III. Temas gerektirmeyen kuvvet uygular. Buna göre verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) I ve IIC) II ve IIID) I, II ve III
- Cevap: D
12. Ecem, masadaki meyve suyunu alarak içmeye başlamıştır. Bitirdiğinde meyve suyu kutusunun içine çöktüğünü gözlemlemiştir. Daha sonra meyve suyu kutusunu arkasında duran çöp kutusuna atmıştır. Ecem’in uyguladığı kuvvetler meyve suyu kutusunda hangi etkilere neden olmuştur?
A) Şekil ve hız değişikliğiB) Hız ve yön değişikliğiC) Yön ve şekil değişikliğiD) Şekil, hız ve yön değişikliği
- Cevap: D
13. Lunaparktaki bir gondol, L noktasından harekete başlayarak önce K noktasına çıkmakta sonra tekrar L ’den geçerek M noktasına ulaşmaktadır. Gondolün yaptığı bu hareket ile ilgili hangisi yanlıştır?
A) K noktasından L noktasına gelirken hızlanır.B) L noktasından M noktasına giderken yavaşlar.C) L ve M noktası arasında dönme hareketi yapar.D) K ve M noktası arasında sallanma hareketi yapar.
- Cevap: C
14. Aşağıdakilerin hangisinin yapımında mıknatıs kullanılmaz?
A) pusulaB) kapı ziliC) televizyonD) bisiklet
- Cevap: D
15. Aşağıda mıknatıslarla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Mıknatısların en eski kullanım alanlarından biri pusuladır.B) Mıknatıs özelliği bulunan maddeler manyetik maddelerdir.C) Mıknatıslar çektikleri maddelere temas gerektiren kuvvet uygular.D) Yuvarlak, çubuk ve U şeklinde mıknatıslar vardır.
- Cevap: C
16. Günlük hayatımızda kullandığımız bazı eşyalar aşağıda verilmiştir.I. Cep telefonuII. BilgisayarIII. TelevizyonBuna göre bir mıknatıs verilen eşyalardan hangisine zarar verebilir?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) I, II ve III
- Cevap: D
17. Fatih, plastik su şişelerini geri dönüşüm kutusuna atmadan önce şişeleri elleriyle ezmiştir. Buna göre, Fatih’in uyguladığı kuvvetin şişelere etkisinin bir benzeri verilenlerden hangisinde gözlemlenebilir?
A) Pinpon topuna vurulmasıB) Market arabasının itilmesiC) Oyun hamurundan kedi yapılmasıD) Araba kullanırken frene basılması
- Cevap: C
18. Ali’nin farklı maddelerden yapılmış misketleri vardır. Misketleriyle oynarken, misketler Ali’nin eliyle ulaşamayacağı bir yere düşmüştür. Ali misketlerini almak için iple bağladığı mıknatısı kullanmaya karar vermiştir. Ali mıknatısla hangi maddeden yapılmış misketlerini çıkarmayı başarabilir?
A) CamB) GümüşC) NikelD) Bakır
- Cevap: C
19. Mıknatısla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Zıt kutupları birbirini çeker.B) Altından yapılmış olan cisimleri çeker.C) Pusula iğnesi yapımında kullanılır.D) Kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır.
- Cevap: B
20. Aşağıdaki örneklerin hangisinde uygulanan kuvvetin etkisiyle yön değiştirme olayı gerçekleşir?
- Cevap: C
21. Günlük hayatta gerçekleşen bazı durumlar aşağıda verilmiştir.I. Yön bulmak için pusulanın kullanılmasıII. Buzdolabı kapağının hafifçe itildiğinde kapanmasıIII. Çantanın fermuarının çekilerek kapatılmasıBuna göre verilenlerden hangisi mıknatısların günlük hayattaki kullanım alanlarına örnektir?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) I, II ve III
- Cevap: B
22. Geri dönüşümde amaç, gereksiz kaynak kullanımını engelleyerek atıkları ayrıştırıp, çöp yığınlarından kurtulmaktır. Bu amaçla, atıkların öncelikle geri dönüşüm fabrikasında birbirinden ayrılması gerekir. Mıknatıs kullanılarak ayrılan atık grubu hangisidir?
A) CAM ATIKLARB) PLASTİK ATIKLARC) KAĞIT ATIKLARD) METAL ATIKLAR
- Cevap: D
23. Mıknatıslı silecekler akvaryumun kolayca temizlenmesini sağlar. Sileceğin bir parçası akvaryumun içinde diğer tarafı akvaryumun dışındadır. Sileceğin dışındaki parçası cam üzerinden hareket ettirilince içindeki parça da aynı anda hareket eder ve akvaryumun camı hem içeriden hem dışarıdan temizlenmiş olur. Bahsedilen silecek, mıknatısın hangi özelliği kullanılarak yapılmıştır?
A) Aynı kutuplarının birbirini itmesiB) Camdaki kirleri çekebilmesiC) Temas gerektirmeyen kuvvet uygulamasıD) Parçalansa da manyetik özelliğini koruması
- Cevap: C
24. Görselde oyuncak araçların hareket yönleri oklarla verilmiştir. Bu araçlardan otomobilin hızlanması, kamyonun ise yavaşlaması istenmektedir. Buna göre araçlara uygulanması gereken kuvvetlerin yönleri hangisidir?
- Cevap: B
25. Utku, evde çok sıkılır ve dışarıya, hava almaya çıkar. Önce yerde gördüğü küçük bir taşa vurur. Sonra okulun bahçesinde dalgalanan bayrağa bakar. Gökyüzündeki uçurtmaları izler. Sanki etrafındaki her şey hareket ediyormuş gibi hisseder. Buna göre, Utku’nun gördüğü cisimlerde kuvvetin hangi etkileri gözlemlenemez?
A) HızlandırmaB) YavaşlatmaC) Şekil değiştirmeD) Döndürme
- Cevap: D
26. Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilebilir?
A) tahta kaşıkB) cam bilyeC) demir çiviD) porselen fincan
- Cevap: C
27. Şekildeki A ile B mıknatısları birbirlerini çekmektedir. Buna göre, hangisinde mıknatısların numaralandırılmış kutupları doğru olarak verilmiştir?
A) S S NB) N S NC) S N SD) N N S
- Cevap: C
28. Aşağıdakilerden hangisinde mıknatısların çekme özelliğinden yararlanılmaz?
A) Terzilerin toplu iğneleri toplamak için mıknatıs kullanmasıB) Cam ve plastik atıkların içinden plastik maddeleri ayırmak için mıknatıs kullanılmasıC) Mikrofon, radyo, hoparlör gibi aletlerin yapımında mıknatıstan yararlanılmasıD) Akvaryumları temizlemek için çift taraflı cam silme araçlarının kullanılması
- Cevap: B
29. Aşağıdaki olayların hangisinde uygulanan kuvvet, kitabın kapağını açarken kitaba uygulanan kuvvet türü ile aynıdır?
A) Oku fırlatmak için yayı germekB) Masanın çekmecesini kapatmakC) El arabasını öne doğru itmekD) Kumandanın düğmesine basmak
- Cevap: A
30. Defne, mıknatısların kullanım alanları konusunda bir poster hazırlayacaktır. Buna göre, verilenlerden hangisini posterinde kullanamaz?
A) ütüB) hoparlörC) buzdolabıD) pusula
- Cevap: A
31. Kuvvetin etkileriyle ilgili bazı durumlar aşağıda verilmiştir.I. Duvara çarpan bir top, yön değiştirme hareketi yapar.II. Tornavida ile vidaları sıkıştırırken kuvvetin döndürme etkisinden yararlanılır.III. Hareket hâlindeki oyuncak arabaya, hareketiyle aynı yönde kuvvet uygulanırsa araba yavaşlar. Buna göre verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) I ve IIB) I ve IIIC) II ve IIID) I, II ve III
- Cevap: A
34. Çağrı, mıknatısların çekme ve itme özelliklerinden yararlanarak aşağıda verilen şifreyi çözmek istiyor. Bu amaçla numaralandırılmış mıknatıslar birbirini itiyorsa "iter" ifadesinin altındaki harfi, çekiyorsa "çeker" ifadesinin altındaki harfi yazması gerekiyor. Buna göre Çağrı hangi şifreye ulaşır?
A) ElçiB) ElliC) AlçıD) Aklı
- Cevap: B
35. Öğretmenlerinin sorduğu soruya öğrencilerin verdikleri cevaplar aşağıda yer almaktadır. Öğretmen aşağıdaki sorulardan hangisini sormuş olabilir?
A) Kuvvet her cisimde şekil değişikliği yapar mı?B) Kuvvetin olumsuz etkileri var mıdır?C) Kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri nelerdir?D) Kuvvet ortadan kalktığında cisimler eski şekillerine döner mi?
- Cevap: C
36. Serkan’ın maçta kaleye attığı top kaleci Ali’nin eline çarparak saha dışına çıkmıştır. Ali’nin topu kurtarması kuvvetin cisimler üzerindeki hangi etkisiyle açıklanabilir?
A) Şekil değiştirici etkisiB) Yön değiştirici etkisiC) Durdurma etkisiD) Hızlandırıcı etkisi
- Cevap: B
37. Araçlarda kullanılan emniyet kemerinin kullanım amacı kuvvetin hangi özelliğiyle açıklanabilir?
A) Hareket halindeki bir cismi durdurmakB) Duran bir cismi hareket ettirmekC) Hareket halindeki bir cismi hızlandırmakD) Duran bir cismin yönünü değiştirmek
- Cevap: A
38. Aşağıdakilerden hangisi temas gerektirmeyen kuvvetlere örnektir?
A) Bıçakla ekmek dilimlemekB) Mıknatısla iğneleri toplamakC) Potaya topu fırlatmakD) Kavanoz kapağını açmak
- Cevap: B
39. Aylin çalışma masasının üzerine çeşitli eşyalar koyuyor. Mıknatısın hangi eşyaları çektiğini hangilerini çekmediğini öğrenmek istiyor. Buna göre mıknatısın çektiği eşyalar hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) kalem - silgi - makas - kalemlikB) kalemtıraş - makas - raptiye - ataşC) fosforlu kalem - makas - ataş - cetvelD) ataş - kalemlik - makas - kalem
- Cevap: B
40. Ahmet Usta, şekildeki dolabı iterek hareket ettiriyor. Ahmet Usta’nın dolabı daha hızlı götürmesi için dolaba hangi yönde ek bir kuvvet daha uygulanmalıdır?
A) SağB) SolC) YukarıD) Aşağı
- Cevap: A
41. Öğretmen, derse parçalara ayrılmış bir mıknatıs resmi göstererek başlıyor. Öğretmen bu resimle öncelikle mıknatısların hangi özelliğine dikkat çekmek istemiştir?
A) Uyguladığı kuvvetin temas gerektirmediğineB) Aynı kutuplarının birbirini iteceğineC) Manyetik özelliğini kaybetmeyeceğineD) Karışımları ayırmada nasıl kullanıldığına
- Cevap: C
42. Aşağıdakilerden hangisinde kuvvetin yavaşlatıcı etkisi gözlemlenir?
A) İkinci kattan düşen saksıB) Durağa yanaşan otobüsC) Ayağı vidalanan masaD) Katlanarak uçak yapılan kâğıt
- Cevap: B
43. Aşağıdaki görsellerden hangisindeki kuvvetin etkisi diğerlerinden farklıdır?
A) Raketle gelen topa vurulmasıB) Rakipten gelen topun karşılanmasıC) Topun direkten geri dönmesiD) Duran topa vurulması
- Cevap: D
44. Bazı mıknatıslar görseldeki gibi farklı şekillerde yan yana getirilmiştir. Mıknatısların birbirlerini itme ve çekme durumları hangisinde doğru verilmiştir?
A) iter çeker iter iterB) çeker iter çeker çekerC) iter çeker iter çekerD) çeker iter çeker iter
- Cevap: D
45. Bir futbol maçı sırasında,I. Duran topa vurulmasıII. Topun direğe çarpmasıIII. Atılan topun kaleci tarafından tutulması durumları gerçekleşmiştir. Numaralandırılmış durumlarda top üzerinde kuvvetin hangi etkileri gözlemlenebilir?
A) hızlanma yavaşlama yön değiştirmeB) yavaşlama yön değiştirme hızlanmaC) hızlanma yön değiştirme durdurmaD) yön değiştirme hızlanma durdurma
- Cevap: C
46. Mıknatısların birbirini itme ve çekme durumları aşağıda verilmiştir. Buna göre sembolleri ile gösterilen kutuplar hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) N SB) S NC) N ND) S S
- Cevap: C
47. Emir kaykay pistinde gidip gelerek gösteri yapmaktadır. Emir’in numaralanmış noktalarda yaptığı hareketlerde, kuvvetin hangi etkileri görülür?
A) Yavaşlama Hızlanma Yön değiştirmeB) Hızlanma Hızlanma YavaşlamaC) Hızlanma Yön değiştirme YavaşlamaD) Hızlanma Yavaşlama Yön değiştirme
- Cevap: D
48. Buna göre, 1, 2, 3 ve 4 numaralı kutuplar, hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
A) N S N SB) S N S SC) S S S ND) N N N S
- Cevap: C
49. Aşağıda verilen görsellerde uygulanan kuvvetler, temas gerektirip gerektirmemesine göre gruplandırıldığında hangisi grubun dışında kalır?
A) Pencereyi açmakB) Bebek arabasını itmekC) Salıncağı sallamakD) Mıknatısla çivileri toplamak
- Cevap: D
50. Kuvvetle ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Hareket hâlindeki bir cismi hızlandırmak için, onun hareketine zıt yönde bir kuvvet uygulanmalıdır.B) Kuvvetin etkisiyle gerçekleşen bütün şekil değişiklikleri, kalıcı şekil değişikliğidir.C) Canlıların hareket edebilmesi için dışarıdan herhangi bir kuvvet uygulanmasına gerek yoktur.D) Hareketli bir cisme, hareket yönüyle aynı yönde bir kuvvet uygulanırsa cisim yavaşlar.
- Cevap: C
51. Cümlelerde boş bırakılan yerleri aşağıdaki kelimeleri kullanarak doğru bir şekilde tamamlayınız.
- Cevap:
1. Mıknatısların birbirini itme çekme prensibine bağlı olarak hareket eden trenlere maglev treni denir.2. Kapıyı ileriye doğru hareket ettirerek kapatan bir öğrenci, kapıya itme kuvveti uygular.3. Çöplerdeki demir hurdalar mıknatıs sayesinde daha kolay ayrılabilir.4. Çantasından kitabını alan öğrenci kitaba çekme kuvveti uygular.5. Banka kartlarının manyetik şeridinde mıknatıs vardır.6. Düşen top yere çarptığı anda yön değiştirme hareketi yapar.7. Doğada bulunan mıknatıs taşına manyetit denir.8. Yiyecek ambalajının buruşturulması kuvvetin şekil değiştirici etkisine örnektir.
52. Kavram haritasındaki boşlukları doldurunuz.
- Cevap:

53. İki çubuk mıknatıs yaklaştırıldığında birbirlerine itme ya da çekme kuvveti uygular. Buna göre verilen mıknatısların birbirlerine uyguladıkları kuvvet çeşidini yazarak boşlukları doldurunuz.
- Cevap: İTME – ÇEKME – ÇEKME – İTME
54. Aşağıda verilen bulmacayı çözünüz.
- Cevap:

55. Aşağıda verilen bulmacayı çözünüz.
- Cevap:

56. Aşağıda mıknatıslarla ilgili verilen bilgiler doğru ise "D", yanlış ise "Y" yolunu takip ederek ulaştığınız çıkışı işaretleyiniz.
- Cevap: 3. çıkış
57. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına "D", yanlış olanların başına "Y" yazınız.
- Cevap:
1. (D) Maglev treni, mıknatısların çekme ve itme özelliğinin kullanıldığı yeni bir teknolojidir.2. (Y) Bir mıknatıs ikiye bölündüğünde tek kutuplu küçük mıknatıslar oluşur.3. (Y) Mıknatıslar doğada bulunmaz sadece yapay olarak üretilir.4. (Y) Mıknatısın aynı kutupları birbirine yaklaştırıldığında birbirini çeker.5. (D) Buzdolaplarının kapağını kapalı tutmak için mıknatıs kullanılır.6. (D) Terziler toplu iğneleri bir arada tutabilmek amacıyla mıknatıs kullanır.7. (Y) Mıknatıslar elektronik aletlerin çalışmasını engellemez.
58. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına "D", yanlış olanların başına "Y" yazınız.
- Cevap:
1. (D) Mıknatıslar çubuk, at nalı, daire ve U harfi şeklinde olabilir.2. (Y) Mıknatısların çekim etkisinin en çok görüldüğü bölgeler orta kısımlarıdır.3. (Y) Mıknatısların farklı kutupları birbirine yaklaştırıldığında birbirini iter.4. (D) Elektronik araçların yapımında mıknatıslardan yararlanılabilir.5. (D) Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır.6. (D) Mıknatısın uyguladığı kuvvete manyetik kuvvet denir.7. (Y) Bir mıknatıs defalarca bölünürse, tek kutuplu bir mıknatıs elde edilir.8. (Y) Mıknatıs altın, gümüş gibi maddeleri çeker.
59. Aşağıdaki cümleleri, kuvvet çeşitleriyle eşleştirelim.
- Cevap: itme - itme - itme - çekme - çekme - itme
60. Kuvvetin cisimler üzerine etkilerini aşağıda bulunan görsellerle eşleştiriniz.
- Cevap: şekil değiştirme – yön değiştirme – döndürme – hızlanma – yavaşlama
61. Rasim, oyun hamurundan bir top yaparak aşağıda belirtilen durumlardaki gibi topla oynuyor. Verilen durumlarda topta kuvvetin hangi etkileri görülür? Kutucukları eşleştiriniz.
- Cevap:
1 – Hızlandırıcı Etkisi2 – Yön Değiştirici Etkisi3 – Yavaşlatıcı Etkisi4 – Şekil Değiştirici Etkisi5 – Durdurma Etkisi
62. Aşağıda bazı maddeler verilmiştir. Bu maddeleri, mıknatısın çekme durumuna göre gruplandırarak tablodaki uygun yerlere maddelerin numaralarını yazınız.
- Cevap:

63. Aşağıda mıknatıslarla ilgili verilen bilgiler doğru ise "D", yanlış ise "Y" yolunu takip ederek ulaştığınız çıkışı boyayınız.
- Cevap: 3. Çıkış
64. Aşağıdaki maddelerden, mıknatıs tarafından çekilenleri maviye, mıknatıs tarafından çekilmeyenleri sarıya boyayınız.
- Cevap:

65. Görselde mıknatısların birbirlerini çekme ve itme durumları verilmiştir. Buna göre 1. ve 2. mıknatısın kutuplarını yazınız.
- Cevap: 1) S/N 2) N/S
66. Aşağıdaki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfinin bulunduğu yolu takip ederek ulaştığınız çıkışı boyayınız.
- Cevap: 3. Çıkış
67. Aşağıdaki bulmacayı verilen bilgilere göre doldurunuz.
- Cevap:

68. Tabloda verilen durumlarda kuvvetin hangi etkileri gözlenir? İşaretleyiniz.
- Cevap: Yavaşlama – Yön Değiştirme – Hızlanma – Şekil Değiştirme
69. Aşağıdaki cümlelerdeki ifadeler doğru ise "D", yanlış ise "Y" sütununu işaretleyiniz.
- Cevap:
1. Koli bandını açarken çekme kuvveti uygulanır. (D)2. Her cisim itilerek hareket ettirilir. (Y)3. Rüzgâr, rüzgârgülüne itme kuvveti uygular. (D)4. Kuvvet, cisimlerin şeklini değiştirebilir. (D)5. Cisimleri durdurmak için cisimlere hareketi yönünde kuvvet uygulanır. (Y)6. Mıknatısların uçlarına "çekim yeri” denir. (Y)7. Mıknatıstaki "N” harfi güneyi gösterir. (Y)8. Mıknatıslar farklı şekillerde olabilir. (D)9. Esnek maddeler, kuvvetin etkisi ortadan kalktığında eski hâllerine döner. (D)10. Mıknatısın zıt kutupları birbirini çeker. (D)11. Mıknatısın dört kutbu vardır. (Y)12. Halat yarışmasında ipe uygulanan kuvvet, itme kuvvetidir. (Y)13. Bazı hareketli cisimleri durdurmak tehlikeli olabilir. (D)14. Mıknatıslar, cisimlere temas gerektirmeyen kuvvet uygular. (D)15. Mıknatısların plastik ürünleri çekme özelliği vardır. (Y)
70. Aşağıdaki bulmacayı çözerek şifreyi bulunuz.1. Mıknatısın demir cisimlere uyguladığı kuvvettir.2. Yeşil ışık yandığında otomobilin yaptığı harekettir.3. Mıknatısın uçlarına verilen isimdir.4. Mıknatısın "S” harfi ile gösterilen kutbuna verilen isimdir.5. Hareket hâlindeki otomobilin frenine basılınca yaptığı harekettir.6. Rüzgârgülünü döndüren kuvvettir.7. Limon suyu elde etmek için limona uygulanır.8. Mıknatıstan iğnesi olan yön bulma aracıdır.
- Cevap:

71. Deniz ve İnci oyuncak arabalarının üzerine mıknatıs yerleştiriyor. Arabaların birbirlerini itmesini istediklerine göre, yerleştirdikleri mıknatısların kutupları nasıl olabilir?
- Cevap: Mıknatısların aynı kutuplarını birbirine doğru çevirmiş olarak yerleştirmeleri beklenir.

72. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle tamamlayınız.
- Cevap:
Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir.Mıknatısı kredi kartı cep telefonu, televizyon vb. eşyalardan uzak tutmamız gerekir.Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır.Mıknatıs ikiye bölündüğünde, oluşan her bir parça yine iki kutuplu bir mıknatıs olur.Mıknatısların uç bölgelerinde çekim gücü daha fazladır.Mıknatısların zıt kutupları birbirini çekerken aynı kutupları birbirini iter.
73. Aşağıda verilen görsellerle kuvvet etkilerini eşleştiriniz.
- Cevap: (A)Yavaşlama, (B) Yön değiştirme, (C) Sallanma, (D) Dönme, (E) Hızlanma
74. Aşağıdaki olaylarda kuvvetin hangi etkisinin olduğunu bulunuz ve verilen boşluğa uygun sayıları yazınız. (Sayıları birden fazla kullanabilirsiniz.)
- Cevap: 3 – 4 – 2 – 1 – 3 – 1 – 5 – 2 – 3
4. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok