Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları

5. Vatandaşlık Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık 5. Vatandaşlık  179, 180 5. Vatandaşlık Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

5. Vatandaşlık Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık Sayfa 179 Cevabı

5. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI

MEMLEKET İSTERİM
Memleket isterim
Gök mavi, dağ yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun

Memleket isterim
Ne zengin ne fakir ne sen ben farkı olsun
Kış günü herkesin evi barkı olsun

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun
Olursa şikâyet ölümden olsun

(1-5. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Şair birinci bölümde nasıl bir memleket hayal etmektedir?

  • Cevap:
  • Gök mavi, dağ yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun demektedir.

2. Şairin barışçı bir yaklaşımının olduğu şiirdeki hangi ifadeden anlaşılmaktadır?

  • Cevap: Kardeş kavgasına bir nihayet olsun dizesinden anlıyorum

3. Şairin adalet anlayışını şiirdeki hangi ifade belirtmektedir?

  • Cevap: Ne zengin ne fakir ne sen ben farkı olsun diyerek toplum içinde ayrı gayrının zengin fakirin olmaması gerektiğini söylemiştir. 

4. Şiirden aşağıdaki söz sanatlarına örnekler bularak yazınız.

(Karşıtlık): zengin / fakir kelimeleri arasında vardır.
(Benzetme): Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun

5. Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.” cümlesinde geçen “nihayet” kelimesinin anlamı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? Doğru kutucuğu işaretleyiniz.

  • Cevap:

Nihayet duam kabul oldu. ()
Bu söylenen sözler nihayet bir şakadan ibaret. ()
Hiçbir şey anlaşılmayan bu filme bir nihayet verin. ()

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık Sayfa 180 Cevabı

6. Aşağıdaki ifadeler doğruysa ifadelerin başındaki kutucuğa “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

  • Cevap:

a. Kendine ‘Gecekarası’ dendiği için üzülmüştü.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır. (D)
b. Bu isimden kurtulmak için beyazlaşmayı düşündü.” cümlesinde amaç-sonuç ilişkisi vardır. (D)
c. “Ne zaman cevizin sesini duysa ağzı sulanıyordu.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır. (Y)
ç. “Yaşamayı sev ki yaşam da seni sevsin.” cümlesinde koşul-sonuç ilişkisi vardır. (D)
d. Yorgun ve uykusuz olduğundan nöbet tutamadı.” cümlesinde amaç-sonuç ilişkisi vardır. (Y)

7. Yağmuru hiç sevmem
Hep yağardı ayakkabımın ucu delikken
Islanırdı yamalı çoraplarım
Utanıverirdim Yanaklarım kızarırdı.

Bu şiirdeki fiillerle ilgili aşağıdaki hangisi söylenemez?
A) İlk dize dışındaki dizelerde fiiller geçmiş zamanda çekimlenmiştir.
B) “sevmem” fiili dilek kipiyle çekimlenmiştir.
C) “utanıverirdim” fiili yapısına göre birleşiktir.
D) “yağardı” ve “kızarırdı” fiilleri basit yapılıdır.

  • Cevap: B

8. Bildiğiniz gibi martılar uçarken sendelemez, kesinlikle hızları kesilip düşmez. Gökyüzünde uçarken hızlarının kesilmesi onlar için bir ayıp, bir utanç kaynağıdır. Çoğu martı sırf yiyecek bulmak, sahilden ayrılıp tekrar geri dönebilmek için uçar. Onlar için uçmanın tek anlamı, karınlarını doyurabilmektir.

Bu parçada martılarla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Uçarken hangi duruma düşmediklerine
B) Hangi durumun onları utandırabildiğine
C) Hangi amaçla uçtuklarına
D) Karınlarını doyurabildiklerinde ne hissettiklerine

  • Cevap: D

9. Sekiz yıl boyunca basın dünyası için kısa öyküler, makaleler yazdı ve sekiz yıl boyunca bu yazdıklarının hepsi reddedilerek geri döndü. Bir seferinde yazı gönderdiği bir derginin editörü, ret formunun üzerine cesaretlendirici bir not yazılmıştı: “İyi bir deneme!” Bu çok basit görünen not ona yeni umutlar verdi.

Parçada tanıtılan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Azimli B) Öz güvensiz C) Beceriksiz D) Saygılı

  • Cevap: A

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur?
A) Hüsnü bir yıl sonra askere gidiyor.
B) Keloğlan annesinden para alıp pazara gidiyor.
C) Bebekken sütü çok içmişim.
D) Ustalar yarın evi boyamaya geliyor.

  • Cevap: C

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık 5. Vatandaşlık  179, 180 5. Vatandaşlık Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!