Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Yıldırım Yayınları

Rudolph Virchow (Rudolf Virşov) çalışmalarıyla bu temel düşünceye “Yeni hücreler var olan hücrelerden oluşur.” bilgisini ekledi. İlerleyen yıllarda hücre inceleme yöntemlerinin geliştirilmesi, çeşitli boyaların kullanılması ve geliştirilen elektron mikroskopları sayesinde hücreler ve hücre içi yapılar ayrıntılı olarak incelenebildi. Elektron mikroskobu 1930’lu yıllarda Alman fizikçi Ernst Ruska tarafından geliştirildi. Bu mikroskopta ışık yerine elektron demeti kullanılır. Elektron mikroskopları nesneleri neredeyse 1 milyon kez büyütebilir. Aşağıda çeşitli hücrelerin elektron mikroskobu görüntüleri yer almaktadır. Görselleri inceleyiniz.

Bilimsel bilgiler her zaman mutlak kesin değildir. Teknolojik çalışmalar ilerledikçe bilimsel bilgilere yeni bilgiler eklenebilir veya daha önceki bilgiler terk edilebilir. Bilimsel bilgiler her zaman gelişebilir ve değişebilir. Günümüzde de yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde hücrenin yapısı ve işlevleri hakkında yeni bilgiler ortaya konmaktadır.

Geçmişten günümüze hücreyle ilgili öne sürülen görüşlerin ve teknolojik gelişmelerin hücrenin yapısının anlaşılmasına olan katkılarını aşağıdaki etkinliği yaparak tartışınız.

  • Cevap: Hücreler (istisnalar dışında) çıplak gözle görülemeyen birimler oldukları için onları inceleyebilmek için elbet önce mikroskoba ihtiyaç vardır. Mikroskobun temellerini Zacharias Janssen teleskop mantığını ters çekilde uygulayarak atmıştır. Ancak ondan önce Roger Bacon’ın da basit iki büyüteçle bazı nesneleri incelediği bilinmektedir. Görece daha modern olan mikroskopları ise ise Antonie Van Leeuwenhoek ile Robert Hooke yapmıştır. Antonie Van Leeuwenhoek canlı bir hücreyi gözlemlemeyi başaran ilk insandır (1674). Bu dönemde mikroskoplar hala gerekli incelemeler için yetersiz kalıyordu. Brown 1833’te orkide hücrelerinin çekirdeğini gözlemlemeyi başarmıştır. İlerleyen yıllarda ise Theodor Schwann ve Matthias Schleiden ile hücre üzerine çalışmalar yapmıştır. Schwann hayvan, Schleiden bitki hücreleri üzerine araştırmalarını sürdürmüştür. Zamanla teknolojinin de gelişmesiyle Kolliker 1857’de mitokondriyi gözlemlemiştir. Rudolph Virchow 1858’de modern hücre teorisini ortaya koymuştur.

BİLİM ve teknoloji

Tartışma Sorusu

Mikroskobun ve diğer teknolojik araçların gelişiminin hücrenin yapısının anlaşılmasına olan katkıları nelerdir?

  • Cevap: İnsan gözünün görme kapasitesi sınırlıdır. Hücreler bu sınırın çok altında kalan bir boyuta sahiptir. Örneğin erkek üreme hücresi santimetrenin 250’de biri kadar küçüktür. Bu nedenle teknolojik bir alet kullanmadan hücreyi gözlemlemek imkansızdır. Bu nedenledir ki ilk mikroskop bulunana kadar insanoğlunun hücrelerden haberi bile olmamıştır. Yani 1665’de Robert Hooke ilk mikroskobu yaparak şişe mantarına bakmadan önce hücre hakkında hiç bir bilgimiz yoktu.

Hazırladığınız tarih şeridini arkadaşlarınızla paylaşıp karşılaştırınız. Sınıfta, geçmişten günümüze teknolojik gelişmelerin hücrenin yapısının anlaşılmasına sağladığı katkıların neler olduğunu tartışınız.

  • Cevap: Hücreler (istisnalar dışında) çıplak gözle görülemeyen birimler oldukları için onları inceleyebilmek için elbet önce mikroskoba ihtiyaç vardır. Mikroskobun temellerini Zacharias Janssen teleskop mantığını ters çekilde uygulayarak atmıştır. Ancak ondan önce Roger Bacon’ın da basit iki büyüteçle bazı nesneleri incelediği bilinmektedir. Görece daha modern olan mikroskopları ise ise Antonie Van Leeuwenhoek ile Robert Hooke yapmıştır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!