Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Yazılı Soruları

7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

Yazılı sınavlar başladı. Bu yazımızda 7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019‘a sizler için hazırladık.

7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

Dinlemesini Biliyor muyuz?
Hemen her gün yaptığımız işlerden biri de dinlemektir. Bir düşününüz, hiç olmazsa günde üç dört saatimizi buna ayırırız. Evde annemizi, babamızı; okulda öğretmenimizi ve arkadaşlarımızı dinleriz. Salonlara gider; konserleri, konferansları dinleriz. Radyoyu açar, bizi ilgilendiren konuşmaları dinleriz. Kısaca, dinleme, günlük hayatımızda önemli bir yer tutar. Dinlemede okuma gibidir. Nasıl okuyarak başkalarının düşüncelerini, duygularını öğreniyorsak aynı şeyi dinleyerek de yaparız. Bu bakımdan dinleme, öğrenme yollarının başında gelir.
İyi bir dinleyici olmak için birtakım alışkanlıklar gerekir. Bu alışkanlıkları edinmedikçe dinlediklerimiz deneyince yararlanamayız. Bazıları vardır; gözlerini konuşmacıya diker, sessizce
otururlar. “İşte iyi bir dinleyici” dersiniz. Ama gözleri konuşanda, akılları ve dikkatleri başka yerdeyse bunlar iyi bir dinleyici değildir. İyi bir dinleyici, gözleriyle değil sorularla dinler, yani konuşulan konu üzerinde kafasında uyanan sorulara yanıt arar. Dinlediklerini bu sorularla değerlendirir. Emin Özdemir

İlk 4 soruyu metne göre yanıtlayın.

1) Günlük hayatımızda “dinleme”nin yeri nedir? (5P)

  • Cevap: Hemen her gün yaptığımız işlerden biri de dinlemektir. Bir düşününüz, hiç olmazsa günde üç dört saatimizi buna ayırırız. Evde annemizi, babamızı; okulda öğretmenimizi ve arkadaşlarımızı dinleriz. Salonlara gider; konserleri, konferansları dinleriz. Radyoyu açar, bizi ilgilendiren konuşmaları dinleriz

2 )Metne göre dinleme niçin önemlidir? (5P)

  • Cevap: Çünkü dinleme öğrenme yollarının başında gelmektedir.

3) Yazara göre iyi bir dinleyicide olması gereken özellikler nelerdir? (5P)

  • Cevap: Birtakım alışkanlıklar gerekir. Bu alışkanlıkları edinmedikçe dinlediklerimiz deneyince yararlanamayız. İyi bir dinleyici, gözleriyle değil sorularla dinler, yani konuşulan konu üzerinde kafasında uyanan sorulara yanıt arar.

4) Metne uygun bir başlık da siz oluşturun. (5P)

  • Cevap: AKTİF DİNLEMENİN ÖNEMİ

5 )Aşağıdaki fiilleri yapısına göre uygun yerlere yazınız. (10P)
Bilmiş, sevdalandı ,yok oldu, güldürdü ,pot kırdı, kirlenmiş, kazanmış, havalandı, deneyelim, terk etmiş, kesiyor, anlat, süregeldi, sabretmiş, kitabına, uydurmak

Basit Fiil               Türemiş Fiil              Birleşik Fiil

Bilmiş                  güldürdü                süregeldi

kesiyor                 sevdalandı            sabretmiş

anlat                    güldürdü                 terk etmiş

kitabına              uydurmak               pot kırdı

deneyelim          kirlenmiş                 yok oldu

6 )Aşağıdaki ek fiille çekimlenmiş sözcüklerin soru şekillerini yazın. (3P)

Sözcükler Soru Şekli

  • Cevap:

minnettarım

  • Cevap: minnettar mısınız?

akıllısınız

  • Cevap:  akıllı mısın?

mutluysan

  • Cevap: mutlu musun?

hüzünlüydüler

  • Cevap: hüzünlüler mi?

kimsesiziz 

  • Cevap: kimsesizler mi?

yeniymiş

  • Cevap: yeni miymiş?

7 ) Cümlelerdeki ek fiille çekimlenmiş adları bularak altını çizin. Hangi kip veya kişiyle çekimlendiğini yazınız. (5P)
Kişisi Kipi (Görülen,geniş-Duyulan, Şart kipi)

Derneğin başkanıysan işine dört elle sarılman gerekir.

  • Cevap: başkanıysan: şart kipi

Hava sabahtan akşama kadar güneşliydi.

  • Cevap: sabahtan akşama: görülen zaman

Çocukluk yıllarımda çok yaramazmışım.

  • Cevap: yaramazmışım: duyulan geçmiş zaman

Söylediklerime itiraz etmeyecek kadar kurnazdı.

  • Cevap: kurnazdı: görülen geçmiş zaman

Akşam evde dinlenirsen yarına bir şeyinkalmaz.

  • Cevap: dinlenirsen: şart kipi

8 )Aşağıdaki fiilleri belirtilen şekilde çekimleyin. (5P)

izle- (şimdiki zamanın rivayeti, 2. tekil şahıs)

  • Cevap: izliyorsun

kokla- (gelecek zamanın hikâyesi, 3. tekil şahıs)-

  • Cevap: koklayacak

topla- (geniş zamanın hikâyesi, 3. tekil şahıs)

  • Cevap: toplayacakmış

yüz- (duyulan geçmiş zamanın şartı. 2. tekil şahıs)

  • Cevap: yüzmüşsen

hisset- (gereklilik kipinin rivayeti, 1. tekil şahıs)

  • Cevap: hissetmeliyim

9)Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerin hangi kiple çekimlendiğini ve hangi kipin kastedildiğini boşluklara yazın.
a)Günlerdir hazırlandığımız sınav birazdan başlıyor.––yor-şimdiki zaman-– kipidir,—-gelecek zaman—  anlamı vardır.
b)Keloğlan az gider, uz gider.--er–geniş zaman- —kipidir, —-geçmiş zaman-– –anlamı vardır.
c)Sürekli aynı şeyleri söylüyor.-yor şimdiki zaman– kipidir,-geniş zaman-– anlamı vardır.

10 )Verilen fiilleri örnekteki gibi birleşik zamanlı fiil hâline getirin. (3P)

sev- (gelecek zamanın rivayeti, 2. tekil kişi) Örnek: sevecekmişsin

  • Cevap: sevecekmişsin

git- (öğrenilen geçmiş zamanın hikâyesi, 3. tekil kişi)

  • Cevap: gitmişmiş

it- (geniş zaman şartı, 1. çoğul kişi)

  • Cevap: itsek

bil- (şimdiki zamanın hikâyesi, 3. çoğul kişi)

  • Cevap: biliyorlarmış

anlat- (şart kipinin rivayeti, 1. tekil kişi)

  • Cevap: anlatsam

kaç- (gereklilik kipinin hikâyesi 2. çoğul kişi)

  • Cevap: kaçmalıydın

11 )Aşağıdaki cümlelerle ilgili olarak hangisi yanlıştır? (3P)
(1) Sabah erkenden hastaneye gitmek için dışarı çıktım. (2) Otobüsü kaçırdığımdan biraz durakta beklemek zorunda kaldım. (3) Daha erken evden çıksaydım ve hızla yürüseydim geç kalmazdım. (4) Hastanede işlerim bittiğinde oyalanmadan eve geri döndüm.
A) 1. cümle amaç cümlesidir. B) 3. cümle koşul cümlesidir.
C) 2. cümle sebep – sonuç cümlesidir. D) 4. cümle amaç cümlesidir

  • Cevap: D

12 )Verilen şiirde hangi söz sanatı kullanılmıştır? (3P)
Tükendi ömrümün çoğu gidiyor.
Cahil ömrüm geldi geçti yel gibi.
Sevdiğim uzaktan seyir ediyor.
Beni görüp bakınıyor el gibi. Neşet Ertaş

  • Cevap: EL GİBİ SEVGİLİ YABANCIYA BENZETİLMİŞTİR

Kullanılan söz sanatı: BENZETME

13) Bu parçadan çıkarılabilecek yargıları ” x” işaretiyle belirtin. (4P)
“Toros Dağları’nın etekleri ta Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven ak köpüklerden sonra doruklara doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde daima, top top ak bulutlar salınır.Kıyılar dümdüz, cilalanmış gibi düz killi topraklardır. Killi toprak et gibidir. Bu kıyılar saatlerce içe kadar deniz kokar, tuz kokar. Tuz keskindir. Düz, killi, sürülmüş topraklardan sonra Çukurova’nın bükleri başlar. Örülmüşçesine sık çalılar, kamışlar, böğürtlenler, yaban asmaları, sazlarla kaplı, koyu yeşil, ucu bucağı belirsiz alanlardır bunlar. Karanlık bir ormandan daha yabani, daha karanlık!”

  • Cevap:

——- Toros dağlarının etekleri ta Marmara’dan başlar.
X—- Akdeniz’in üstünde ak bulutlar daima vardır.
——– Kıyılar engebeli ve yumuşak topraktır.
X—- Akdeniz kıyısı deniz kokar, tuz kokar.
——– Ormanları, yeşillikleri, çalıları, kamışları göremeyiz.

14) Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştirin. (5P)

  • Cevap:

Deyimler   Anlamları
a Can çıkar, huy çıkmaz ——Davranışlarından vazgeçememek
b Gözü dönmek —— Çok sinirlenmek
c Günahını bile vermemek——– Hiçbir şeyini paylaşmamak
d Ağzından bal damlamak ———-Tatlı tatlı konuşmak-
e Vakit öldürmek———— Zamanı boşa harcamak-

15) Verilen metinde hangi anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır? (4P)
Şehir meydanında düzenlenen bir törende belediye görevlileri halka plastik futbol topu dağıttı. O toptan alabilmek için insanların birbirleriyle nasıl yarıştığını izledim. Ortalık mahşeryeri gibiydi. O anda dağıtılan top ancak o anda alınabilirdi. Hayatın hakiminden bir şey İsteyecekseniz, acele edin. Ömrünüz yetmeyebilir ya da fırsatlar başkalarına verilebilir.Hayatın çok kısa olduğunu fırsatların hızla geçtiğini düşünün. Yarın başka bir rüzgâr esecek mesela şimdi ihmal ederek girmediğiniz sınava, yarın girmeye fırsat bulamayabilirsiniz.Güneş sadece sizin için dönmüyor.

  • Cevap:

Anlatım biçimi: AÇIKLAMA
Düşünceyi geliştirme yolu: ÖRNEKLEME

16) Aşağıdaki metin hangi yazı türünde yazılmıştır? (4P)
“Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir’in Gönen ilçesinde doğdu. Okul yıllarında şiirler ve hikâyeler yazdı. Ulusal bir edebiyat için millî dilin gerekliliğini savundu.Konuşma dilini, yani sade Türkçeyi benimsedi ve eserlerini yalın bir Türkçe ile kaleme aldı. Çağdaş Türk hikâyeciliğinin en önemli temsilcilerinden olan Ömer Seyfettin 6 Mart 1920’de İstanbul’da yaşama gözlerini yumdu.”

  • Cevap:

Metin Türü: BİYOGRAFİ

17)Aşağıdaki cümlelerde “de”, “mi”ve “ki”nin yazımı doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazın.(3P)

  • Cevap:

( D ) Tarladaki buğdaylar başak vermiş.
( D) Bizi bu yüzden mi aramıyorsunuz?
( Y )Senin ki hasta olduğu için mi gelmedi?
( Y )Saçları o kadar güzeldi ki gözlerimi alamadım.
( D ) Pazardan elma da alalım.
( Y )Öğrenciler tahtada ki soruları defterine yazmış.

Hazırlamış olduğumuz “7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019“a emojilerle tepki vermeye ne dersiniz :)

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
love
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!