Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 109

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 109

Günlük hayatta birçok varlığı, sahip oldukları özellikleri dikkate alarak sınıflandırırız. Bu, bize benzer özellikteki varlıkları aynı yerde bulmamız konusunda kolaylık sağlar. Bunları yaparken varlıkların sahip oldukları özellikleri dikkate alırız. Tıpkı diğer varlıkların sınıflandırılması gibi elementler de sahip oldukları özellikler dikkate alınarak sınıflandırılmıştır. Yeni elementler keşfedildikçe bilim insanları bu elementleri sahip oldukları özelliklere göre sınıflandırmak için çalışmalar yapmıştır.

Elementlerin sınıflandırılması konusunda ilk çalışma Johann Döbereiner’a (Yohan Döbraynır) (Görsel 4.3) aittir. Döbereiner 1829 yılında elementleri sahip oldukları fiziksel ve kimyasal özellikleri dikkate alarak 3’lü gruplar hâlinde sınıflandırmıştır. O, Triadlar adını verdiği bu sınıflandırmada, Na, K ve Li elementlerinin (Görsel 4.4) fiziksel ve kimyasal özelliklerinin birbirine benzediğini fark etti. Aynı benzerliğin Sr, Ba ve Ca elementleri ile Br, I ve Cl elementleri arasında da olduğunu belirledi. Böylece periyodik tablonun oluşturulmasında ilk adım atılmış oldu.

Yeni elementlerin keşfiyle beraber Döbereiner’ın sınıflandırması yetersiz kaldı. Sonraki yıllarda birçok bilim insanı elementleri sınıflandırmayla ilgili çalışma yaptı. Bu çalışmalardan biri de Dmitri İvanoviç Mendeleyev (Dimitri İvanoviç Mindiliyif)’in (Görsel4.5) elementleri artan atom kütlelerine göre sınıflandırma çalışmasıydı. Aynı dönemde yaşamış olan Alman bilim insanı Lothar Meyer’de (Loter Meyer) elementleri atom ağırlıklarına göre sıralamıştır. Daha sonra 1913 yılında Henry Moseley (Henri Mozeli) (Görsel 4.6), Mendeleyev’in sınıflandırılmasının yeni keşfedilen bazı elementlerin sınıflandırılmasında yanlışlığa sebep olacağını fark etti ve elementleri artan atom numarasına göre sınıflandırarak günümüzde kullandığımız periyodik sistemi geliştirdi.

Glenn Seaborg (Gilen Siborg) isimli bilim insanı, Henry Moseley’in yaptığı sınıflandırmanın doğru olduğunu gördü ve periyodik tablonun altına iki satır daha ekleyerek periyodik tabloya son hâlini verdi.

Elementlerin sınıflandırılmasıyla ilgili çalışma yapan bilim insanlarından biri de John Newlands’tır (Con Nivlends). Newlands, yaşadığı dönemde bilinen 62 elementi artan atom ağırlıklarına göre dizdiğinde ilk elementten sonra gelen 8. elementin sahip olduğu fiziksel özelliklerin, ilk elementin özellikleriyle benzer olduğunu fark etti ve bunu müzikteki oktava benzetti.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!