Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 158

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 158

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 158

B. ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASINDAKİ GELİŞMELER

1. Lozan Barış Antlaşması’nın Anlam ve Önemi

Lozan Barış Görüşmelerinde Türkiye, dış politikasının temel ilkelerinden olan tam bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün korunması çerçevesinde hareket etti. Görüşmelerde Türk heyetinin başında bulunan İsmet Paşa özellikle sınırlarımız ve kapitülasyonlarla ilgili olarak aylarca süren diplomatik mücadeleler verdi.

Türkiye, Lozan Konferansı’nın ilk turunda tam bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün kabul edilmek istenmemesi nedeniyle görüşmelerden çekildi.

Bunun üzerine Batılı devletler savaşa devam etmeyi göze alamayıp geri adım atmak zorunda kaldı. Böylece yeniden başlayan Lozan Barış Görüşmeleri 24 Temmuz 1923’te barış antlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlandı (Görsel 6.2).

Lozan Barış Antlaşması ile Batılı devletler Anadolu’da bir Ermeni yurdu kurulması yönündeki taleplerinden vazgeçmeye mecbur oldular. Antlaşmayla kapitülasyonlar kesin olarak kaldırılırken dış borçların ödenmesi belli bir plana bağlandı. Böylece ekonomik bağımsızlığımız uluslararası alanda resmiyet kazandı. Bu antlaşmayla Türkiye diğer ülkelerle eşit hak ve yetkilere sahip, bağımsız ve egemen bir devlet olarak kendisini dünya devletlerine kabul ettirdi. Türk vatanının bölünmez bütünlüğünü uluslararası hukukun güvencesi altına aldı.

Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye, Misak-ı Millî’de belirlediği hedeflerine büyük ölçüde ulaştı. Musul ve Irak Sınırı Meselesi’ni ise dış politikada takip ettiği gerçekçilik ilkesi gereği daha sonra İngiltere ile yapılacak ikili görüşmelere bıraktı.

Lozan Barış Antlaşması’nın diplomasi tarihinde ayrı bir yeri vardır. I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşmalarının tamamı galip devletlerin dayatmasıyla yapılmıştı. Lozan ise Atatürk’ün dış politikada izlediği devletlerin eşitliği ilkesi gereği karşılıklı müzakereler sonucunda imzalanmış tek barış antlaşması olarak tarihe geçti. Eşitlik ve mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkelerine dayandığı için de diğerlerinin aksine bugüne kadar yürürlükte kalabilmiş tek antlaşma oldu.

Lozan Barış Antlaşması’nın eşitliğe önem veren niteliği azınlıklarla ilgili maddelerinde de kendisini gösterdi. Antlaşmanın 38 ve 39. maddelerinde gayrimüslim Türk vatandaşlarının diğer vatandaşlarla aynı yurttaşlık haklarına ve siyasi haklara sahip olacakları belirtildi. Antlaşma bu hükümleriyle dış güçlerin azınlıklar üzerinden üniter devlet yapımızı, millî birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik politikalarını etkisiz hâle getirdi. Aynı zamanda Türk dış politikasının temel ilkelerinden olan yurtta ve dünyada barışın sağlanmasına da önemli bir katkıda bulundu.
Lozan Barış Antlaşması’yla savaş dönemini kapatan Türkiye, 1930’a kadar devam eden dönemde bir yandan dış gelişmeleri izlerken diğer yandan Lozan’dan kalan sorunlarını çözmeye çalıştı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!