Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 70

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 70

2. Büyük Millet Meclisinin Açılışı (23 Nisan 1920)

İstanbul’un işgaliyle Mebusan Meclisinin dağıtılması üzerine Mustafa Kemal millet iradesinin temsil edileceği bir kurulun kalmadığını görerek harekete geçti. Yayımladığı bir genelgeyle Anadolu’nun en güvenli yeri olan Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip yeni bir meclisin toplanacağını duyurdu. Bu amaçla seçimlerin yenilenmesini istedi. Meclise yeni seçileceklerle birlikte İstanbul’dan Ankara’ya gelebilen milletvekillerinin de katılabileceğini belirtti.

Seçimlerin ardından Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara’da törenle açıldı (Görsel 2.38). Meclise ilk günkü toplantısında en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey başkanlık etti. Şerif Bey açış konuşmasında, işgallere boyun eğmenin yabancıların esareti altına girmeyi kabul etmek anlamına geleceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu yüce meclisin en yaşlı başkanı sıfatıyla ve Allah’ın izniyle milletimizin iç ve dış tam istiklal dâhilinde mukadderatını doğrudan üstlendiğini ve idare etmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek Büyük Millet Meclisini açıyorum.”(1)
İstanbul’da Osmanlı hükümetinin devam ettiği sırada Ankara’da kurulan meclis hükümetinin öncelikli amacı vatanın bütünlüğünü korumak ve Türk milletinin tam bağımsızlığını sağlamaktı. Hızlı karar alma ihtiyacı nedeniyle güçler birliği ilkesini benimseyen ve tarihe kurucu meclis olarak geçen BMM’de meclis hükûmeti sistemi uygulanmıştır.

Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisinin 24 Nisan’da yaptığı toplantıda meclise bir önerge sundu. Bu önergede yer alan başlıca maddeler şunlardır:

1. Hükümet kurmak zorunludur.
2. Geçici olarak bir hükümet başkanı tanımak ya da bir padişah vekili atamak uygun değildir.
3. Büyük Millet Meclisinin üstünde bir güç yoktur.
4. Büyük Millet Meclisi, yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.
5. Mecliste toplanan millî iradeyi vatanın geleceğine egemen kılmak esastır.
6. Mecliste seçilecek ve vekil olarak görevlendirilecek bir kurul hükümet işlerine bakar. Meclis başkanı bu kurulun da başkanıdır.
7. Padişah ve Halife baskı ve zordan kurtulduğu zaman Meclisin düzenleyeceği yasal ilkeler içinde durumunu alır.

Bu önergenin kabulünden sonra yapılan başkanlık seçiminde Mustafa Kemal oy birliğiyle Büyük Millet Meclisi başkanlığına seçildi. Ardından da Mustafa Kemal’in başkanlığında Büyük Millet Meclisi hükümeti kuruldu. Böylece Temsil Heyetinin görevi sona ererken ulusal egemenliğe dayalı yeni bir Türk devleti kurulmuş oldu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!