Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Bazı arke örneklerinin kemosentez yaparak kendi besinini üretebildiği bazılarının da oksijensiz solunum yaparak ekstrem koşullarda yaşamayı başardıkları tespit edilmiştir. Oksijensiz solunum yapabilen arke örnekleri karbondioksidi hidrojenle birleştirerek metan gazı oluşturabilmektedir. Bu arke örnekleri özellikle bataklıklarda, çöplük yığınlarında, pis sularda yaşar. Ayrıca çiftlik gübresinde ve selülozu sindirmeye yardım etmek üzere otçul hayvanların sindirim kanalında da bulunmaktadır. Çevre kirliliği sonucu oluşan pis suların arıtımında oksijensiz solunum yapabilen bu arke örneklerinden yararlanılır.

Bazı arke türlerinde kamçı ve pilus gibi yapılar gözlenir. Bazılarında ise azot bağlama ve parazit yaşama gibi özellikler de bulunmaktadır. Bazı arke çeşitlerinin sadece aşırı tuzlu ortama dayanıklı olduğu görülmüştür. Aşırı tuzlu ortamlarda yaşayabilen bu arkelerden bazıları için deniz suyundan on kat daha fazla tuza ihtiyaç vardır. Herhangi bir canlının yaşayabileceğini düşünemediğimiz 65-85 °C arasındaki sıcaklıklarda da bazı arke çeşitlerinin yaşadığı görülmüştür. Bu arke çeşitlerinden bazıları üreyebilmek için çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar. Sıcaklığın 105 °C’a kadar ulaştığı yanardağ bacalarının etrafında ve derin deniz termal çukurlarında da yaşayabilen arke örnekleri vardır. Bu arke örneklerinin enzimleri sıcaklığa dayanıklı olduğu için DNA analizlerinde, tekstil ve süt endüstrisi gibi alanlarda kullanılmaktadır.


ARAŞTIRALIM

Arkelerle bakterilerin ortak özelliklerini ve aralarındaki farklılıkları araştırınız.

  • Cevap:

ORTAK ÖZELLİKLERİ

Bakteriler gibi çekirdeği olmayan prokaryot, tek hücreli canlılardır.
Bazılarında hücre duvarı bulunmaz. Bulunanlarda ise hücre duvarının kimyasal yapısı bakterilerinkinden farklıdır.
Küresel, çubuk, spiral, dikdörtgen gibi çok çeşitli şekillere sahiptirler.
Çok ekstrem (aşırı uç) koşullarda yaşayabilirler.
DNA’sı üzerinde protein kılıf bulunur (kromozom).
Mayoz bölünme geçirmez, bölünerek çoğalır.

ARALARINDAKİ FARKLAR

Bakterilerde peptidoglikan, Arkelerde sahte-peptidoglikan bulunur.
Arkelerdeki metabolik süreçler (metabolic pathways) Bakteriler’den çok Ökaryotlar’a benzemektedir. Özellikle RNA’nın yazılması (transcription) ve okunması (translation) süreçleri Ökaryotlara oldukça benzer. Bu da, Evrimsel süreçte Arkelerin Ökaryotlar ile daha yakın akraba olduklarını gösterir.
Bakterilerin hücre zarında ester bağları bulunurken, Arkelerin hücre zarında eter bağları bulunmaktadır.
Bakteriler sporla da üreyebilirken, Arkeler’de sporla üreme görülmez.
Arkeler, hücre yapılarından dolayı kanamycin, chloramphenicol, rifampicin ve anisomycin gibi antibiyotiklere Bakterilerin verdiğinden farklı kimyasallarla tepki verirler. Ayrıca Arkeler Diptheria isimli toksine karşı hassasken, bakteriler değildir.
DNA kopyalanmasını başlatan kimyasal olan başlatıcı (promoter) yapısı Arkeler ve Bakteriler’de farklıdır.

ARAŞTIRALIM

Ekosistemde arkelerin yok olması ne gibi sorunlara neden olur? Araştırınız.

  • Cevap: Muhtemelen çoğu otçul canlının ölümüne neden olurdu. Ekosistemin azot ve karbon döngüsüne çok ciddi katkıları olduğundan doğrudan yaşadığımız atmosfere ve çevreye olumsuz etki ederdi.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!