Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 131 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Birçok besin maddesinin bozulması bakterilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelmektedir. Bu faaliyetler kontrol altında tutulduğunda bazı yararlı ürünler elde edilebilmektedir. Sirke, peynir, yoğurt üretimi bu yolla gerçekleştirilmektedir Biyolojik mücadele yapılırken zehirli maddeler üretebilen bakteriler kullanılarak zararlılarla mücadele edilir. Özellikle tarla bitkileri üzerinde kullanılan bu bakteriler sayesinde bitkiye zarar veren böceklerin öldürülmesi sağlanır. Ayrıştırıcı ve kemosentetik bakteriler doğadaki madde döngülerinin devam etmesini sağlayan önemli canlılardandır. Organik maddelerin çürütülmesini sağlayan ayrıştırıcı bakteriler sayesinde toprak daha küçük organik ve inorganik bileşikler bakımından zengin hâle gelir. Kemosentetik bakteriler yardımıyla azot döngüsünün devamlılığı sağlanır. Fotosentez yapabilen siyanobakterilerin ürettikleri oksijen dünyada yaşamın devamı için çok önemli bir yer tutmaktadır.

b. Arkeler Âlemi

Uzun yıllar bakteriler âleminden ayrılamayan arkelerin 1970 yılında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda hem bakterilerden hem de diğer bir hücreli canlılardan farklı özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu temel farklılık, yaşam biçimleridir. Taksonomi ile ilgilenen bilim insanları 1990 yılında yaptıkları detaylı araştırmalar sonucunda arkelerin sınıflandırmada bakterilerden ayrılması gerektiğini savunmuşlardır. Arkelerin hücresel yapısı ve metabolik faaliyetleri ile gen yapılarına bakılarak kendi başına bir âlem olarak incelenmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bakteriler gibi prokaryot hücre tipine sahip arkeler dünyanın ekstrem koşullarında (aşırı tuzlu, çok yüksek sıcak ve asitli ortam koşulları vb.) yaşamayı başaran dikkat çekici canlılardır. Arke örneklerine derin okyanus ve deniz diplerinde, yüksek asit ya da yüksek bazik özelliğindeki sularda ve topraklarda rastlanılmıştır. Ayrıca tuz göllerinde (Görsel 3.7), kaynayan jeotermal kaynaklarda, yanardağ bacalarının çevresinde de yaşayan arke çeşitleri bulunmaktadır. Arkeler patojen değillerdir. Ayrıca bakteriler gibi endospor oluşturan veya fotosentez yapabilen türleri de yoktur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!