Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 41 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları Ez-De Yayıncılık

1. Nişasta: Bitkiler fotosentez sonucu oluşturdukları glikozun bir bölümünü kullandıktan sonra fazlasını plastitler yardımıyla nişastaya çevirerek depo eder. Bitkilerin depo maddesi olan nişasta molekülüne, bitkinin kök, gövde, yaprak, tohum ve meyve gibi kısımlarında rastlanır. En fazla nişasta tahıllarda ve patateste depolanır. Suda çok az çözünen nişastanın ayıracı iyottur (lügol) ve iyot çözeltisiyle mavi-mor renk verir.
Hayvanların bir bölümü nişastayı besinlerle alıp sindirim sistemlerinde hidroliz yoluyla glikozlara çevirebilirler. Burada oluşan glikozlar daha sonra kanla hücrelerine kadar taşınır.

2. Glikojen: Çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon senteziyle oluşan bir depo polisakkarittir. Glikojeni hayvanlar özellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depo ederler. Glikojen hayvanların dışında bakteri, arke, cıvık mantar ve mantar hücrelerinde de depo edilir. Karaciğerde depolanan glikojen ihtiyaç hâlinde glikozlara dönüştürülerek kana verilir ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerji bu yolla sağlanır.

3. Selüloz: Bitki hücrelerinde hücre duvarının temel yapı maddesidir. Selüloz, nişasta ve glikojen gibi çok sayıda glikoz molekülünün glikozit bağlarıyla bağlanması sonucu meydana gelir. Ancak selülozun yapısına katılan glikozlar birbirlerine ters dönerek bağlanır. Bu bağlanma biçimi selülozun daha sert ve dayanıklı bir yapıda olmasını sağlar. Selüloz suda çözünmediği gibi insanlar tarafından da sindirilemez. Sağlıklı beslenmek için selüloz açısından zengin taze meyve, sebze ve tahıllar tüketilmelidir. Bu tür besinler bağırsaklarımızın düzgün çalışmasına yardımcı olur. Otçul hayvanların selülozdan faydalanmasını bağırsaklarında yaşayan selüloz sindirici mikroorganizmalar sağlar. Otçullar- la mikroorganizmaların karşılıklı fayda gördüğü bu birliktelik sayesinde otçullar, selülozu sindirerek enerjiye dönüştürmede kullanabilmektedirler.

Selüloz kâğıt yapımında da kullanılan bir polisakkarittir.


ARAŞTIRALIM

Teknolojinin gelişmesi ile selülozdan yapılmış kâğıt imalatı arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırınız.

  • Cevap:

Eski teknolojide kalmış bir kağıt üretim tesisinde bir ton kağıt için 400 metreküp su tüketilmektedir. Ancak modern tesislerde ise 20-50 ton arası su kullanımı yeterli olmaktadır. En önemlisi, kullanılmış kağıttan kağıt üretimi yapan tesislerde bir ton kağıt üretimi için sadece 5 ton su kullanmak yeterli olmaktadır. Sonuç olarak eski kağıtların toplanarak yeni kağıt üretilmesi, ekolojik dengeyi korumamız için gereklidir. Selüloz üretimi, yüksek sıcaklıklarda kimyasal pişirme çözeltisi yardımıyla liflerin ağaç dokusundan ayrılması sonucunda gerçekleştirilmektedir.

Kağıt endüstrisi, odunsu ve otsu lignoselülozik materyalleri kullanarak mekanik ve kimyasal yollarla bunları selülozla kağıt hamuruna dönüştürür. Sonuç olarak da bu ara ürünler kâğıda dönüştürülür. Ham ağaçtan birincil selüloz, atık kağıttan ise ikincil selüloz üretilmektedir. Bu selülozlar çeşitli kimyasal ve mekanik süreçlerden geçirilmiştir. Sonrasında ise kağıt, mukavva ve karton gibi çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir. Kağıt üretiminde temel prensip, selüloz hamurlarının bir hamur kasası ve elekli bantlardan oluşan bir kağıt makinesinde susuzlaştırılması ve kurutulmasıdır.

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!