Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 105

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 105

Hint masal ve hikâyelerinden Kelile ve Dimne, Sindbadnâme ve Bahtiyarnâme bütün dünyaca tanınan önemli eserlerdir.

XVI. yüzyılın belki en dikkate değer eserlerinden birisi de Şeydi Ali Reis’in Mir’atü’l-Memalik adlı eseridir. 1554 yılında Hint denizlerinde Portekizlilere karşı yaptığı sefer sırasında tutulduğu bir fırtına neticesinde Hint kıyılarına düşen Şeydi Reis, gemilerini Suvat hâkimi Hüdavend Han’a teslim ederek karadan OsmanlI topraklarına dönmek zorunda kalmıştır. Ali Reis, Bağdat üzerinden İstanbul’a dönünceye kadar başından geçen çeşitli olayları, gördüğü memleketleri ve görüştüğü hükümdarlarla ilgili gözlemlerini Mir’atü’l-Memalik’te çok dikkat çekici şekilde anlatır. Ali Reis’in Kitâb-ı Muhit veya sadece Muhit adıyla tanınan bir eseri daha vardır. Bu seyahat esnasında Hindistan’da, Ahmedabad’da yazdığı ve Cava, Sumatra, Seylan ve diğer adalar üzerine yazılmış olan bu eser, denizciliğe ait birçok bilgi vermektedir.

2. 5. Türkistan

Türklerin oturduğu yer anlamına gelen Türkistan; Orta Asya’da batıda Hazar Denizi ve aşağı İdil’den başlamak üzere doğuda Moğolistan’daki Altay Dağları’na, güneyde Kopet – Hindukuş – Kunlun Dağları’na, kuzeyde Aral ve Balkaş Göllerinin ötesinde Kırgız bozkırına kadar uzanan yüzölçümü 6 milyon km2 den geniş coğrafi ve tarihî bölgenin adıdır. Nüfusun çoğunluğunu bölgenin asli unsuru olan Türk halkları (Türkmenler, Özbekler, Kazaklar, Uygurlar, Kır- gızlar, Karakalpaklar) ve ikinci sırada İran halkları (Tacikler, Afganlar, Farslar) oluşturur.

Türkistan, Türk İslam kültür ve medeniyetinin beşiği olduğu kadar, aynı zamanda dünya medeniyeti için de çok önemlidir. Tarih boyunca büyük imparatorluklara ev sahipliği yapan bu topraklar, Halife Abdülmelik Mervan Dönemi’nde Türklerin isteyerek İslam’ı kabul edişinden sonra İslam âleminin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Özellikle Hakan Satuk Buğra’nın İslam’ı kabul etmesinin ardından 751-1216 yılları arasındaki dönem Doğu Türkistan’ın altın devri olarak bilinir. Medreseleri ve öğretim kurumlan ile ünlenen Türkistan, bu dönem boyunca dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri misafir etmiş, tarihe yön veren devlet ve bilim insanları yetiştirmiştir. 13. yüzyılda Cengiz han bu bölgeyi de istila etti. Dolayısıyla bir çok kent yakılıp yıkıldı. Külliyeler ve değerli kütüphaneler yok edildi. (Görsel 5.12). Bu bölgeden dünyanın dört bir yanına göç eden Türkler ise İslam’ı dünyanın çeşitli ülkelerine taşımışlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!