Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 15

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 15

1. 2. Salim Hisler (Sağlam Duyular)

Salim hisler (sağlam duyular); görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularımızdır. Bu duyuların salim olması duyu organlarının (göz, kulak, dil, burun, deri) sağlam ve sağlıklı olmasına bağlıdır.
Duyu organlarıyla elde ettiğimiz bilgiler sınırlıdır.

Kulaklarımız ancak belirli frekanslardaki sesleri duyabilir. Derimiz, gözle görülebilen cisimleri hissederken vücudumuzu boydan boya geçen ışınları hisse- demez. Burnumuz ancak belirli mesafedeki kokuları alabilir.

Duyu organlarımızla tespit edemediğimiz şeyler, ilmin (bilginin) konusu olabilir. Duyu organlarımızın bizi yanılttığı durumlarda vardır. Bu nedenle duyular, yanlışlığı ispatlanan konularda ve sınırsız bir şekilde veya tek başlarına bilgi kaynağı değildir. Melek, cin, şeytan gibi birtakım varlıkları duyu organlarımızla algılayamamamız, onların yok olduğu anlamına gelmez (Görsel 1.4).

1. 3. Selim Akıl

Selim akıl, insanda bulunan manevi bir kuvvettir. İnsan bu kuvvet sayesinde çevresindeki varlıkları ve onların anlamını kavrar. Selim akıl, insanın düşünme, bilme, davranışını belirleme, denetleme ve yargılaması; iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırt etmesi ile ilgili kabiliyetidir(17). Kendisinde bu özel kuvvet olduğu için insan, dinin emir ve yasaklarını yerine getirmekle sorumludur. Aklımızla elde etmiş olduğumuz bilgiler de sınırlıdır. Mesela aklımız ölüm olayını, vahyin mahiyetini, kabirde olanları, ahireti ve ahirette olacakları, Allah’ın (c.c.) zatını, insanın ruhunu tümüyle kavrayamaz. Kur’an-ı Kerim’e göre insanı insan yapan, onun her türlü davranışlarına anlam kazandıran ve ilahi emirlerden sorumlu tutulmasını sağlayan şey aklıdır. Din, akıllılara gönderilmiştir. Kur’an’da akıl kelimesi pek çok yerde geçmektedir. Kur’an ayetlerinde genellikle akletmenin yani aklı kullanarak doğru düşünmenin önemi üzerinde durulmaktadır. Kur’an’a göre akıl, bilgi edinmeye yarayan bir güç ve bu güç ile elde edilen bilgi şeklinde tarif edilmiştir. Bakara suresinde yer alan şu ayet bunu açıkça göstermektedir: “…Onlar sağır, dilsiz ve kördürler; çünkü onlar düşünmezler. ”

Yorumlayalım

Duyu organlarımızla elde ettiğimiz bilgilerin bizi tam olarak gerçeğe ulaştıracağını düşünüyor musunuz? Yorumlayınız.

  • Cevap:  İnsanın vahiy, akıl ve duyu organları aracılığıyla elde ettiği kesin bilgilere denir. İlim, bir şeyi olduğu gibi ve gerçeğe uygun şekilde bilmektir. Ancak bu bilgiler insanın manevi meraklarını ya da manevi olayları açıklamada bazen yetersiz kalabilir. Mesela ölümden sonra ruha ne oluyor sorusunun cevabı gibi .

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!