Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 16

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 16

Düşünmek, ibret almak, öğüt almak, hidayete ermek, cehaletten kurtulmak, evrendeki hakikatleri anlamak diğer bir söyleyişle gerçekler karşısında kör, sağır, dilsiz olmamak için Kur’an’da akla vurgu yapılmaktadır. Akıl; özellikle Kur’an’ın anlamını, İslam’daki emir ve yasakları, bunların hikmetlerini anlamak içindir. Düşünmek, doğruyu bulup Allah’a (c.c.) teslim olmak için akıl gereklidir. Kur’an birçok ayetinde insanları düşünmeye, anlamaya davet etmektedir. Tüm bu faaliyetler aklın birer fonksiyonudur.

Yüce Allah’a hakkıyla kulluk edebilmek için Kur’an’ın ne dediğini anlamak, yapılması ve yapılmaması gerekenleri bilmek gerekir. Bu ise ancak akıl sayesinde mümkündür. Bu anlamda akıllı olmak, aklı kullanıp Kur’an’ı anlamaya çalışmak kadın-erkek her Müslüman’ın görevlerindendir.

İnsan, aklı sayesinde taklitten kurtulur. Neye, niçin inandığını kavrar. İslam dini, akıl sahibi insanları muhatap alır ve onlara sorumluluk yükler. “Aklı olmayanın dini de yoktur.” sözünü bu anlamda düşünmek gerekir.

Bütün İslam âlimleri aklı, insanın dinin emir ve yasaklarıyla sorumlu tutulmanın temel şartı olarak görmüşler, akıldan yoksun olanlara hiçbir sorumluluğun yüklenemeyeceği görüşünde birleşmişlerdir (Görsel 1.5). Örneğin namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetleri yerine getirebilmenin ilk şartı akıllı ve ergen olmaktır. İslam âlimleri, imandan sonra en büyük nimet olarak gördükleri akla, dünya ve ahi- ret mutluluğunu kazanmaya vesile olması dolayısıyla büyük değer vermişlerdir.

Aklın önemi ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır: “…Hâlbuki onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde yüksek payeye erişenler ise derler ki: ‘Ona inandık, hepsi dır.’(Bu inceliği) yalnız aklıselim sahipleri düşünüp
“İştebu, bütün insanlara, bununla hem uyarılsınlar hem Allah’ın ancak bir tek ilah olduğunu bilsinler hem de akıl sahipleri öğüt alsınlar diye yapılmış bir bildirimdir. ”19 (20)
“…Söylenenleri dinleyip de en güzeline uyan kullarımı müjdele! İşte Allah’ın doğru yolu buldurduğu kimseler onlardır, asıl akıl iz‘an sahipleri de onlardır. ”(21)

Tartışalım

Kendi aklını kullanmak varken başkalarını taklit etmenin sakıncalarını tartışınız.

  • Cevap: Başkalarını bilgisizce taklit etmek çok sakıncalıdır. Çünkü o taklit edilen insan da o konuda bilgi sahibi olmayabilir. Belki o da başkasını taklit ederek bir şeyler yapıyordur. Bu yanlış bir tutumdur. Başkalarını taklit ederek bir şeyler yapmak yanlıştır. Bunun yerine kendimiz bir şeyler araştırıp öğrenmeliyiz

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!