Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 20

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 20

şu ayet inerek Ammâr’ın mümin bir kimse olduğu belirtilmiştir: “Kalbi imanla dolu olduğu hâlde zorlanan kimse hariç, inandıktan sonra Allah’ı inkâr eden ve böylece göğsünü küfre açanlara Allah’tan gazap iner ve onlar için büyük bir azap :”(30) Bununla beraber dil ile ikrarın imanın ve Müslüman olarak muamele görmenin şartı olduğunu belirten hadisler de vardır.(31)

İmanın ana unsuru kalbin tasdik etmesidir ancak kalpte neyin gizli olduğunu da insanlar bilemez. Bu nedenle kalpteki inancın dil ile söylenip açığa vurulması, o kişinin bu söz ve ikrarına göre bir işleme tabi tutulmasını gerektirmektedir. Bu sebeple ikrar, yani kalpte bulunan inancın dil ile ifade edilmesi, imanın bir parçası değil şartıdır (Görsel 1.8). Kalplerde neyin gizli olduğunu ancak Allah (c.c.) bilir. Bir kimsenin iman ettiği ya kendisinin söylemesiyle ya da mümin olduğunu gösteren belli ibadetleri yapmasıyla anlaşılır. O zaman bu kimse mümin olarak tanınır. İmanda ikrarın çok önemli olduğunu Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şu hadisleriyle dile getirmiştir: “Kalbinde buğday, arpa ve zerre ölçüsünde iman olduğu hâlde Yüce Allah’tan başka Tanrı yoktur. Muhammed O’nun elçisidir; diyen kimse cehennemden çıkar.”(32)

Dil ile ikrar bu derece önemli olduğu için genellikle iman “Kalp ile tasdik ve dil ile ikrardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Fakat imanı bu şekilde tanımlamak, kalbi ile inanmadığı hâlde, inandım diyenin mümin olmasını gerektirmez. Bu konuda bir ayette “İnsanlardan bazıları da vardır ki inanmadıkları hâlde ‘Allah’a ve âhiret ne inandık’derler.” buyrulmuştur. Gönülden inanmadığı hâlde, diliyle inandığını söyleyen kişi -kalpteki inanç ve ikrarı bilinemediği için- dünyada Müslüman gibi işlem görür. Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi kalbin tasdiki; imanın rüknü, değişmez temelidir. Dilin ikrarı da bu asıl ve gerçeğin tanınmasını sağlayan bir şarttır.

Bilgi Kutusu

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz içiyle dışıyla Müslüman olursa yaptığı her hayır en az on katından yedi yüz katına kadar sevabıyla yazılır. İşlediği her bir günah da sadece misliyle yazılır. Bu hâl, Allah’a (c.c.) kavuşuncaya kadar devam eder.” (Buharı, İman, 31.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!