Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 21

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 21

2. 2. İman-Bilgi İlişkisi

İnanmak için önce Allah’ı (c.c.) bilmek ve tanımak gerekir. Dinimizde Yüce Allah’a inanmanın bilgi ve düşünceye dayandırılması istenmiştir. Buna göre Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine körü körüne değil araştırarak, düşünerek inanılmalıdır. Bu nedenle bilgiyi araştırma ve düşünme İslam’da çok önemlidir (Görsel 1.9).

Özleri farklı olsa da iman ve bilginin ortak alanları ve özellikleri vardır. Bu nedenle iman ve bilgi, birbirinden etkilenmekte, çoğu kere ayrılmaz bir birlikteliğe sahip olmaktadır. Bu bakımdan birer insan eylemi olan iman ve bilgi birbirini besleyen iki kaynak konumundadır. Zira çoğu kere insan, inanmak için bilgiye ihtiyaç duyar. Hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığımız bir şeye inanmamız söz konusu olamaz. İnsan ancak bir düşünceye veya bir inanca yönelip ön kabul aşamasına geldiği anda araştırıp bilgilenme ihtiyacı hisseder.

Bilgi ile iman arasındaki ilişki aslında toplumu manevi olarak ayakta tutan en önemli etmendir. İnsanlığın yükselmesi bu ilişkinin sağlamlığı, gerilemesi de bu ilişkinin zayıflaması sonucudur. Bilgi, imanın olgunlaşmasına ve gelişmesine katkıda bulunur. İnsanın bilgi düzeyi arttıkça inancı da gelişir.

2. 3. İman-Amel İlişkisi

Amel, iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir. Esasen tasdik ve ikrar da birer ameldir. Tasdik kalbin amelidir. Ancak amel deyince daha çok kalp ve dil dışında kalan organların ameli anlaşılmaktadır. Bu durumda iman ile amel birbirinden ayrı şeyler olmasına, amelin imanın bir parçası olmamasına rağmen her ikisi arasında çok sıkı bir bağ ve ilişki bulunmaktadır.

a. Amelin Gerekliliği ve İmanla Olan İlgisi

Amel ile iman arasında çok yakın bir bağ vardır. Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde iman ile salih amel birlikte anılmış, müminlerin salih amelleri işleyerek maddi manevi gelişmelerini sağlamaları ısrarla istenmiştir. Çünkü düşünce ve kalp alanından eylem ve hareket alanına çıkamamış olan iman, meyvesiz bir ağaca benzer. Kalpte mevcut olan iman ışığının hiç sönmeden parlaması, giderek gücünü artırması salih amellerle mümkün olabilir.

Tartışalım

“Kendini bilen Rabb’ini bilir.” sözünü tartışınız.

  • Cevap: Kendi yaradılışını izleyen, Allah’ın takdirine razı olan, O’nun terbiyesiyle terbiye olan, bunlar dolayısıyla kendini bilen, tanıyan kişi, bunları ve daha fazlasını ona Rabb’inin öğrettiğini de bilir. Böylece, sadece kendini bilenin Rabb’ini bilebileceğini/tanıyabileceğini söyleyebiliyoruz

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!