Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 95

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 95

“Maddi ve manevi bütün yansımaları ile yaşam tarzı.” şeklindeki tanımlamaları sayabiliriz. Yapılan bu tanımların kültürle benzer bir içeriğe sahip olduğu görülmektedir. Kültürle arasındaki farkı vurgulama açısından medeniyeti; evrensel düzeye ulaşmış bir kültür veya benzer kültürlerin oluşturdukları anlama, yaşama, bilgi, teknoloji ve maddi-manevi kurumların bütünü şeklinde tanımlamak mümkündür.

Bir medeniyetin değerleri; şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel dokusunu oluşturur. Camiler, çarşılar, çeşmeler (Görsel 5.2), dergâhlar, meydanlar ve evler kültürlerin şehirlerdeki elle tutulur, gözle görülür yansımalarıdır. Medeniyetleri diri tutan, her alanda güçlü kılan, onların ruhlarıdır. İç dünyaları canlı ve zengin olmayan medeniyetlerin, şehirleri bir şiir gibi düzen ve uyum içinde olmaları beklenemez. Çünkü bir medeniyetin değerleri; ahlakı, sanatı ve düşünceyi biçimlendiren, bilim ve teknolojiyi yönlendiren geniş bir çerçevenin sınırlarını belirler.

Kültür ile medeniyet, aralarında karşılıklı ve sürekli ilişkiler bulunmakla birlikte, aslında birbirinden farklı olan şeylerdir. Medeniyet, milletlere ait bazı kültür değerlerinin, birçok millet tarafından benimsenerek ortak duruma gelmiş bütününe verilen addır. Başka bir anlatımla milletlerarası ortak değerler seviyesine yükselen anlayış, davranış ve yaşama vasıtalarının tümüdür. Bu ortak değerlerin kaynağı farklı kültürlerdir. Bu özelliği dolayısıyla kültür millî, medeniyet milletlerarasıdır.

Söz gelişi Türkler, Araplar ve İranlılar birbirlerinden farklı kültürlere sahip oldukları hâlde, genel dünya görüşleri, İslam hukuku, edebiyat ve sanat anlayışları bakımından millî değerlerin dışına taşarak onları birbirleri ile uyumlu kılan ve İslam medeniyeti alanı içinde toplayan ortak özellikleri olmuştur. Aynı durum, İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan vb. milletleri, Hristiyanlık temelindeki ortak medeniyet kuşağı oluşturan Batı medeniyeti için de söz konusudur.

Batı medeniyeti denince bu medeniyete mensup Hristiyan toplumların manevi, sosyal değerleri ile pozitif bilime dayalı teknikleri akla gelir. Bu toplumlar, müspet bilimlerde aynı anlayışa sahip oldukları, tekniği geliştirmede birbirine çok yakın yollar izledikleri hâlde konuştukları dilleri, âdetleri, gelenekleri, ahlak anlayışları ve edebiyatları aynı değildir. Hepsi de aynı dine bağlı olmalarına rağmen dinî yorumlayışları da birbirinden farklıdır.

Ziya Gökalp “Hars ve Medeniyet” adlı eserinde kültür (hars) ve medeniyet arasındaki ilişkiyi şöyle açıklamıştır:
1. Kültür millî olduğu hâlde, medeniyet milletlerarasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!