Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 50 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam İnanç Esaslarının Özellikleri

İslam inanç esaslarının her birinin kendine özgü nitelikleri olmakla birlikte hepsini kapsayan bazı temel özellikleri de vardır. Bu özellikler Kur’an-ı Kerim ve hadislerden çıkarılmaktadır. İslam’daki inanç esasların temel özellikleri şunlardır: İman esaslarında zorlama yoktur. İslam’ın özü samimiyet, içtenlik ve Allah (c.c.) rızasına dayanır. Hiç kimse, İslam’ın iman esaslarına inanmaya zorlanamaz. İman esaslarına inanıp inanmamak kişinin kendi tercihi ve sorumluluğudur. Bu durum Kur’an’daki; “De ki: Siz ona ister inanın, ister inanmayın…” ve “.Hak, Rabbinizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin… gibi ayetlerle açık bir şekilde belirtir.
İslam’ın kişinin iman esaslarını benimseme açısından ondan istediği, kendi karar ve tercihine uymasıdır. Bu konuda Kur’an’ın en önemli ilkelerinden biri de “Dinde zorlama yoktur…” ilkesidir. Çünkü kişinin kalpten benimsemediği değerleri benimsemiş gibi görünmesi iki yüzlü olmasına sebep olacaktır. Bu, İslam’ın arzu etmediği bir durumdur. Dolayısıyla kişinin iman esaslarını benimseyip benimsememesi kendi kararına bırakılmıştır. Ancak kişinin iman yönünde yapacağı tercih ,İslam’da her zaman övülmeye değer görülmüştür. Diğer taraftan bu esaslara inanmak için hiçbir aracıya gerek yoktur. İslam inancı, kul ile Allah (c.c.) arasında aracı kabul etmez. Herkes Yüce Allah’a (c.c.) doğrudan ulaşabilir. Kurtuluşa ulaşmak için bir aracıya gerek yoktur.

Kişi sahip olduğu doğru inanç ve amelleriyle Yüce Allah’ın (c.c.) rızasını kazanıp kurtulabilir. İslam’ın iman esasları değişmez ve sabittir. Zamana, mekâna, kişi ve toplumlara göre değişmez. Ezeli ve ebedi gerçekler olarak inanılır. Hz. Âdem (a.s.) hangi inanç esaslarını getirmişse Hz. Muhammed de (s.a.v.) aynı inanç esaslarını getirmiştir. Bu yönüyle iman esasları zaman içinde çağlara göre değişmediği gibi artma ve eksilme de kabul etmez. Hiçbir kişinin veya kurumun iman esaslarına herhangi bir şeyi ekleme veya çıkarmaya yetkisi yoktur. Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Âdem’den (a.s.) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar aynı iman esaslarının vahyedildiği şöyle bildirilir: “Dini ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin diye Nuh’a tavsiye ettiğini, sana vahyettiğimizi, İbrahim’e, Musa’ya ve İsa’ya tavsiye ettiğimizi Allah size de din kıldı…” Hz. Peygamber de (s.a.v.) şöyle buyurur: “Kim bizim dinimizde olmayan bir şey (inanç/amel) uydurursa, o reddedilmiştir.”

İslam iman esasları bir bütündür, bölünme kabul etmez. Her biri birbiriyle ilişkili ve birbirini tamamlayıcı bir niteliğe sahiptir. Bu esaslar ya toptan kabul edilir ya da biri inkâr edilse toptan reddedilmiş olur. İman esaslarının bir kısmını kabul edip bir kısmını reddetmek İslam dininin bütüncül yapısını, inanç sistemini bozmak, tahrif etmek anlamına gelir. Örneğin Yüce Allah’a (c.c.) inanıp meleklerine inanmamak beraberinde vahiy ve peygamberliği de yok saymak anlamına gelir. Yüce Allah’a (c.c.), meleklerine, kitaplarına inanıp ahirete inanmamak aslında dolaylı olarak diğerlerine de inanmamak demektir. Çünkü hem peygamberler hem de getirdikleri vahiy, insandan ahirete inanmasını ister. Dolayısıyla bu esaslardan birini reddeden İslam dairesinden çıkmış olur. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “.Yoksa siz Kitab’ın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Sizden öyle davrananların cezası dünya hayatında ancak rüsvaylık; kıyamet gününde ise en şiddetli azaba itilmektir. Allah sizin yapmakta olduklarınızdan asla gafil değildir.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
confused
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!