Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 287

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 287 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 287

Günlük hayatta topraklama, bir elektrik devresine toprak hattı bağlama işlemidir. Amaç herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektrikli cihazı kullanan kişinin can güvenliğini sağlamak ve cihazın bozulmasını önlemektir. Çünkü elektrik kaçağı durumunda akım, direnci daha düşük olan toprak hattını seçer ve akım, cihaz ya da kişiye zarar vermeden toprağa geçer.

Elektrostatikte ise yüklü bir cismi ya da sistemi toprağa bağlayarak nötr yapma olayına topraklama adı verilir. Toprak tüm sistemlere göre sonsuz büyüklükte kabul edilecek yük kapasitesine sahiptir. Bu nedenle yüklü bütün cisimleri nötrleyecek yapıdadır.

Pozitif yüklü iletken cisim toprağa bağlandığında topraktan cisme elektron geçişi olur (Şekil 6.1.22 a). Bu geçiş cisim nötr hâle gelinceye kadar devam eder.

Negatif yüklü iletken cisim, toprağa bağlandığında ise negatif yükler toprağa geçer (Şekil 6.1.22 b) ve cisim nötr hâle gelir.

Elektrostatik olaylarda yapılan işlemlerin sıralaması çok önemlidir. Örneğin nötr iletken küreye pozitif yüklü çubuk yaklaştırıldığında küre Şekil 6.1.23’teki gibi elektriklenecektir. Çubuk uzaklaştırılmadan küreye toprak bağlantısı yapılırsa bağlantının yapıldığı bölge nötr hâle gelir. Çubuk ortamdan uzaklaştırılmadığı sürece negatif yükler çubuk tarafından tutulur. Toprak bağlantısı kesildiğinde iletken kürenin bir tarafı negatif yüklü, diğer tarafı nötr olur. Çubuk ortamdan uzaklaştırıldığında yükler iletken yüzeyine dağılır ve cisim negatif elektrik yükü ile yüklenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 287 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!