Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 289 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289

6.1.6 COULOMB KUVVETİ

Elektrik yüklü cisimler arasındaki itme ve çekme kuvvetleri üzerindeki ilk matematiksel çalışmalar Charles Augustin de Coulomb (Görsel 6.1.8) tarafından yapılmıştır.

Coulomb nokta yüklerin yani boyutları aralarındaki mesafeden çok küçük olan yüklü cisimlerin, arasındaki itme ve çekme kuvvetinin nelere bağlı olduğunu belirlemiş, 1785 yılında bugün Coulomb Yasası olarak da bilinen Elektriksel Kuvvet Yasası’nı bilim dünyasına sunmuştur. Coulomb, yasanın ispatında Şekil 6.1.24’teki burulma terazisini kullanmıştır.

Burulma terazisinde başlangıçta A ve B küreleri temas hâlinde- dir. Coulomb A küresini cam silindir içinden çıkartarak pozitif elektrik yükü ile yükler. Daha sonra A küresini cam silindir içerisine sarkıtır. Yatay düzleme paralel ve serbestçe dönebilen iğnenin ucundaki B küresi A küresine temas ettiği anda A’dan uzaklaşır, yani bir burulma hareketi oluşur. Coulomb ölçek üzerinde B küresinin yaptığı burulma açısını belirler. Tekrar dışarı çıkarttığı A küresini kendisine özdeş başka bir küre ile temas ettirerek yükünün yarıya inmesini sağlar. A küresini tekrar silindirin içine sokar ve B küresinin yaptığı burulma açısını ölçer. A küresinin yükünü benzer şekilde sürekli azaltarak burulma miktarını belirlemeye devam eder.

Yaptığı ölçümler sonucunda Coulomb, yüklü cisimler arasındaki itme ya da çekme kuvvetinin cisimlerin yükleri ile doğru, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğunu gösterir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 289 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!