Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 192 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları Pasifik Yayınları

Asitler ve bazlar suyun pH değerini değiştirerek kirlilik oluşturur. Asit ve baz kirliliğinin kaynağı da genellikle endüstri kuruluşlarının atıklarıdır. Gübre ve kâğıt endüstrisinden sülfürik asit, fosforik asit ve sodyum hidroksit; metal kaplamacılıktan nitrik asit, hidroklorik asit; deri tabakalamadan kromik asit ve sönmüş kireç; altın madenlerinden hidrosiyanik asit sulara karışabilir. Asit ve bazlar tahriş edici ve çözücü olarak canlı yaşamını tehdit eder. Gübreler genellikle suya nitrat (NO3) ve fosfat (POf) iyonları vererek suyun kirlenmesine yol açar. Sularda doğal olarak en çok rastlanan tuzlar; kalsiyum, magnezyum, sodyumun klorürleri, sülfatları ve bikarbonatlarıdır. Endüstriyel kuruluşların atıklarında bol miktarda tuz bulunur. Örneğin kâğıt fabrikalarından alüminyum sülfat, deri işleme fabrikalarından sodyum sülfür sulara karışır. Ayrıca kış aylarındaki tuzlama çalışmaları sonucu önemli ölçüde tuz, sulara karışır. Tuzlar genellikle suda çözünmüş olarak bulunur. Bazıları toksik etki gösterir. Atık endüstriyel yağlar (motor yağı, şanzıman yağı, dişli yağı vb.) fosfatın yanı sıra çinko, kadmiyum, cıva, arsenik, krom, vanadyum gibi ağır metaller içerebilir. Atık yağları topraktan temizlemek güçtür. Atık yağlar yer altı sularına karışabilir. Bitkilerin büyümesini güçleştirir. Çünkü bitkiler yüksek miktarda ağır metalleri absorbe edebilir.
Termik ve nükleer santraller gibi yerlerden fazla miktarda sıcak su, suya karışır. Bunun sonucunda su canlıları, sıcaklık değişimi ve oksijen yetersizliğinden ölür.

Plastikler: Plastikler genel olarak su yüzeyinde kalarak güneş ışınlarının suya geçişini engeller. Böylece suda yaşayan canlılar bu durumdan etkilenir. Ayrıca plastik poşet, bidon, strafor gibi maddeler, suda yaşayan canlıların bunları yiyecek zannetmesi ya da bu maddelerin canlıların bazı organlarına dolanması ile onlara zarar verir. Plastiklerin çok uzun zamanda bozunuyor olması, kalıcı kirlilik oluşturur. Bazı plastikler ise çok yavaş bozunma sürecinde zehirli gazlar çıkararak topraktaki ve sudaki organizmalara zarar verir. Toprağın yapısını bozar.

Ağır metaller: Toprakta birikebilen, toksik etki gösteren ve sağlığa zararlı; cıva, kadmiyum, nikel, mangan, kurşun vb. maddelerdir. Ağır metallerin kaynağı endüstriyel kuruluşlar, piller ve akümülatörlerdir. Örneğin düğme pillerin bünyesinde %2 civarında cıva vardır. Diğer pillerde cıva çok azdır ya da hiç yoktur. Cıva (Hg) zehirli ve sağlığa zararlıdır. Şarj edilen bazı pillerde ise kadmiyum (Cd) bulunur. Kurşun (Pb) genellikle taşınabilen pil ve bataryalarda kullanılmaz

Bunları Biliyor musunuz?

Ağır metal tanımı yoğunluğa, atomik kütle ya da atom numarasına göre yapılır. Ağır metal ifadesi yoğunluğu, 3,5 g/cm3 ten büyük ve düşük derişimlerde zehirli Hg, Cd, Tl, Pb, Cr gibi elementler için kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!