Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 41

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 41

1.1.7. Ağız ve Diş Sağlığının Korunması

Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızda meydana gelen olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine ve birçok hastalık etmeninin metabolizmaya girmesine sebep olur. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığının varlığını gösterir. Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları gerek Türkiye’de gerekse diğer dünya ülkelerinde en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

a. Diş Çürükleri ve Diş Eti Hastalıkları

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmasıdır. Diş eti hastalıkları bazen diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı hâline gelebilir ve eklemler, kalp, böbrek vb. yapılarda sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Besinlerin içinde diş çürümesine en çok neden olan, şekerli gıdalardır. Bunun yanında dişler iyi temizlenmeyecek olursa üzerinde besin artıkları birikir, bu da besin artıklarının biriktiği bölgede fazla bakteri üremesi demektir. Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde hâline getirir ve dişler üzerine yapışır. Bu birikintilere bakteri plağı denir. Bakteri plağı üzerine biriken inorganik maddeler diş taşı oluşmasına neden olur.

Diş eti hastalıkları ağız hijyeninin bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar diş eti hastalığı olarak kabul edilir. Diş eti hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir. Bu nedenle ağız kokusu olduğunda mutlaka nedeni araştırılmalıdır.

Dişlerde meydana gelen renk değişikliklerinin farklı sebepleri vardır. Bu nedenlerin başlıcası sigara kullanma alışkanlığıdır. Sigara içenlerin dişleri kahverengimsi ve kirli görünümlü bir hâl alır. Zamanla canlılığını kaybeden dişler gri renge dönüşür. Bunun yanında çocuklarda hatalı olarak kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde renk değişikliğine neden olabilir. Örneğin aşırı derecede flor dişlerin sararmasına neden olabilir.

Diş çürümelerini önlemek için birtakım tedbirlerin alınması gerekir. Örneğin düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmayı alışkanlık hâline getirmek bu tedbirlerin en önemlisidir. Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Bunların yanı sıra asitli içecekler ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak, bunlar tüketildiği zaman mutlaka dişleri fırçalamak ve düzenli olarak diş hekimine giderek dişlerin sağlığını kontrol ettirmek diş çürümelerine engel olabilecek tedbirlerdendir (Görsel 1.39).
Diş sağlığını korumak için dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!