Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 75

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 75

b. Sınav Kaygısı ve Sınavla Başa Çıkma Yolları

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur. Gerek yazılı gerek çoktan seçmeli test ya da merkezî sınavlar, çoğu zaman adaylarda stres ve kaygı yaratmaktadır. Aynı zamanda stres ve kaygıyla birlikte sınav korkusunu da ortaya çıkarmaktadır. Korkuyla beraber adayda “Ya sınavda var olan bilgi birikimimi kullanamayıp bütün bilgilerimi unutursam…” gibi ön yargılar gelişmeye başlar. Bütün bunların sonucunda sınava hazırlanan aday, daha yoğun kaygı durumu yaşamaya başlar. Sınav kaygısının en büyük nedenlerinden biri, adayın çoğu duruma olumsuz anlam yükleyerek sonucun kötü olacağına dair birtakım yanlış düşüncelerin zihninde yerleşmesine izin vermesidir. Sınava hazırlanan kişilerde bu durumun ortaya çıkmasının birden fazla nedeni vardır. Bunlar; aile ve çevrenin beklentileri, sınava yeterince hazırlanmamış olmak, sınavı hayattaki başarının tek kriteri olarak görmek gibi etkenler olabilir.

Sınav kaygısı, çocukluk döneminde oluşan ve ileriki yaşlarda giderek etkisini gösteren bir duygudur. Sınav kaygısı yüksek olan bireyler sınav veya değerlendirme durumunda öz varlığının tehdit edildiği duygusuna kapılabilmektedir. Bu duyguları yaşayan bireyler yalnızca sınav anında değil bir grup içerisinde konuşma yapacağı zamanlarda sinirli ve endişeli bir yapıya bürünebilirler. Başkalarının kendilerine yönelik olumsuz düşünceleri onların dikkatlerinin kolayca dağılmasına neden olabilir. Bir başka ifadeyle sınav kaygısı, kişiye başarı getirmekten çok kişinin başarısızlığına neden olur. Tüm bunların yanında eksik bilgilerle sınava giren her birey, ister istemez başa çıkamayacağı sınav kaygısına davetiye çıkarır. Çünkü sınavda başarılı olmak ve istenilen puanı elde edebilmek için disiplinli bir biçimde çalışılmak gerekir (Görsel 1.73 ve 1.74).

Başarılı kişilerin bir mücadelesi, başarılı olamayanların ise çoğu zaman savunma mekanizmaları vardır. Başarıyı amaçlayan insanlar hedefleri doğrultusunda çalışarak duygusallığa ve bahanelere yer vermezler. Başarılı insanların öz güvenleri yüksek olduğu için başarı çizgileri de yüksektir. Her birey sınavlara çalışırken bir amacının ve hedefinin olduğunu unutmamalıdır. İdeallerindeki hedefe varmak için yerinde ve zamanında yapılacak çalışmalar asla ertelenmemelidir.

Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için nefes alma ve gevşeme egzersizleri yapmak, kaygıyı bastırmaya değil kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, dikkatini başka noktalara odaklamak gerekir. Ayrıca kontrol duygusunu geliştirerek sınava yoğunlaşmayı ve sorulara odaklanmayı sağlamak, olumsuz düşünmeyi ve telaşa kapılmayı engellemek başarıya yardımcı olur, bu durumlar bireyin gerçek performansını sergilemesini sağlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!