Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 98

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 98

1.6.3. Güvenli İlk Yardım Uygulaması İçin Alınması Gereken Önlemler

İlk yardım konusunda sıralanan temel uygulamaların yanı sıra üzerinde durulması gereken önemli bazı noktalar da vardır. Örneğin uygulamaları yapmaya başlarken ilk yardımcı öncelikle ortamda devam eden bir tehlikenin olup olmadığını hızla değerlendirmeli, tehlike yaratabilecek bir durum söz konusu ise gerekli önlemlere öncelik vermelidir. Ayrıca ilk yardımcı, kendi can güvenliğini birinci öncelik olarak dikkate almalıdır. Kendi can güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durumda müdahale etmemek daha doğru karardır. Örneğin suya düşmüş olan bir kişiyi kurtarmak üzere yardım etmek isteyen kişi, çok iyi yüzme bilmeli ve yeteri kadar da güçlü olmalıdır. Aksi hâlde kendisi de suda boğulma tehlikesi yaşayabilir. Elektrik akımına kapılmış olan kişiye müdahale etmeden önce de mutlaka kişinin elektrik akımından kurtarılması gereklidir. Elektrik akımı kesilmeden müdahale edildiği takdirde, ilk yardımcı da elektrik akımına kapılabilir.

İlk yardımcı hasta veya yaralının taşınması bakımından da planlama yapmalıdır. İlk yardım gerektiren her durumda hasta veya yaralı kişinin mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesini sağlamak gerekir. Tıbbi yardım isteğine karşılık olarak olay yerine sağlık ekibi gelirse sorumluluk sağlık personeline devredilir ancak bazı durumlarda zaman geçirmeden hasta veya yaralının bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda bir taşıma planı da yapılmalıdır. İlk yardımcı kendi yapabileceği uygulamaların sınırlarını bilmelidir ve ortamda herhangi bir sağlık personelinin varlığı durumunda o ana kadar kendi yaptığı müdahaleler hakkında bilgi verdikten sonra sorumluluğu sağlık personeline devretmeli ve onun vereceği görevleri yapmaya devam etmelidir. Güvenli bir ilk yardım için;

İlk yardıma başlamadan önce mümkünse eldiven kullanılmalıdır. Kanamalı durumlarda ise Hepatit B, C, HIV ya da AIDS gibi hastalıklardan korunmak için mutlaka eldiven giyilmeli ve doğrudan temasta bulunulmamalıdır (Görsel 1.93).
Olay yeri güvenliği sağlanabiliyorsa örneğin patlama veya zehirlenme tehlikesi yoksa hasta ya da yaralılar yerlerinden kımıldatılmamalıdır.
Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmeli, daha sonra uygulama yapılmalıdır.
Yaralı kişilerin etrafında bulunan cam kırıkları gibi tehlike oluşturabilecek nesnelere dokunulmamalı, dikkatli hareket edilmelidir.
İlk yardım uygulamasından sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.

Hasta ve yaralılar değerlendirilirken mümkün olduğunca az hareket ettirilmelidir. Olay yeri değerlendirme

Olay yeri değerlendirmenin çeşitli amaçları vardır. Bunlar;

Olay yerinde tekrar kaza olması riskini ortadan kaldırmak,
Olay yerindeki hasta ya da yaralı sayısını ve durumlarını ve önceliklerini belirlemek, O Yapılacak ilk yardım yöntemlerini belirlemek,
Olay yerindeki delilleri korumak,
Çevre imkânlarının hızlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!