Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 (MESEM)

Bilgi Kutusu
Kuruluş Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin sınırlarının genişlemesinde;
Savaşlar,
Doğu Roma’ya ve Balkan devletlerine karşı gaza ve cihat anlayışı ile yapılan fetihler
Anadolu’da Türk siyasi birliğini sağlamak amacıyla beyliklerle yapılan savaşlar
Karesioğulları Beyliği’nde yaşanan iç karışıklıklardan yararlanarak Karesi Bey’in oğullarıyla yapılan anlaşma,
Doğu Roma İmparatorluğu’na yapılan siyasi ve askerî yardımlar.
Hamitoğulları Beyliği’nden satın alınan yerler,
Germiyanoğulları Beyliği’nden evlilik (çeyiz) ve miras yoluyla alınan yerler etkili olmuştur.

Ankara Savaşı (1402)
Moğol Devleti’nin parçalanması ile kurulan Çağatay Hanlığı’nın topraklarına hâkim olan Timur, 1370 yılında kendi devletini kurmuştur. Kısa sürede sınırlarını genişleten Timur; Azerbaycan, İran ve Irak’ı ele geçirmiş ve ülkesinin batısında Osmanlı Devleti ile sınır komşusu olmuştur.

Timur’un fillerle desteklenmiş ordusu 1402’nin Temmuz ayında Ankara’ya kadar ilerlemiş ve Çubuk Ovası’nda Osmanlı ordusuyla karşılaşmıştır. Başlangıçta üstün olan Sultan Yıldırım Bayezid, ordusunda yer alan Anadolu beyliklerine bağlı askerler ve Kara Tatar birliklerinin saf değiştirmesi nedeniyle savaşı kaybetmiştir. Timur’a esir düşen Yıldırım Bayezid bir süre sonra vefat etmiştir (Mart 1403).

Savaşın Nedenler!
* Timur’dan kaçan Bağdat Hükümdarı Ahmet Celayir ve Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf’un Osmanlı Devleti’ne sığınması ve Timur’un isteğine rağmen bu iki hükümdarın teslim edilmemesi
* Sultan Yıldırım Bayezid tarafından egemenliklerine son verilen bazı Anadolu beylerinin Timur’a sığınması ve onu kışkırtmaları
* Timur’un doğuda Çin’e yapacağı sefer öncesi arkasında güçlü bir devlet bırakmak istememesi
* Timur’un Osmanlı toprağı Sivas’ı yağmalamasından sonra Sultan Yıldırım Bayezid’in Erzincan’ı alması
* Timur’un Sultan Yıldırım Bayezid’den hâkimiyetini tanımasını ve oğullarından birini rehine olarak vermesini istemesi

Savaşın Sonuçları
• Anadolu’da Karesioğulları dışındaki beylikler Timur’a bağlı olarak yeniden kurulmuş, Anadolu siyasi birliği bozulmuştur.
• Sultan Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında taht kavgaları ve on bir yıl sürecek olan Fetret Devri başlamıştır.
• Osmanlı Devleti’nin Fetret Devri’ne girmesi İstanbul’un fethedilmesini geciktirmiş ve Balkanlardaki ilerleme durmuştur.
• Savaştan sonra bir yıl kadar Anadolu’da kalan Timur, İzmir’i fethederek Aydınoğulları’na vermiş; daha sonra Şehzade Mustafa’yı da yanına alarak Semerkant’a dönmüştür.

Osmanlı Devleti Ankara Savaşı sonrasında Anadolu’da çok fazla toprak kaybederken aynı dönemde Rumeli’de önemli ölçüde bir toprak kaybı yaşamamıştır. Balkanlarda uygulanan politikalar dikkate alındığında bu durumun sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Bunun en büyük nedeni Anadolu’daki Türk beyliklerinin yapısının bozulması ve otoritenin sağlanamamış olması olabilir. Balkanlarda böyle bir şey söz konusu olmadığı için Balkanlarda büyük bir toprak kaybı söz konusu değildir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!