Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 (MESEM)

Sultan II. Murat Dönemi (1421-1451) ve Balkanlarda Türk Hâkimiyetinin Kesinlik Kazanması

Sultan I. Mehmet’in ölümü ile tahta çıkan Sultan II. Murat, Doğu Roma’nın desteklediği Düzmece Mustafa ve Şehzade Mustafa isyanlarını bastırmış, Venediklilerin elinde bulunan Selânik, Yanya ve Serez’i topraklarına katmıştır. İstanbul’u kuşatmış, Menteşoğulları’na son vermiş ve Karamanoğulları’nı yenilgiye uğratmıştır. Germiyanoğulları toprakları ise Germiyanoğlu Yakup Bey’in ölümüyle miras olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Sultan II. Murat’ın Balkanlara düzenlediği fetihler nedeniyle Macarların öncülüğünde bir Haçlı ordusu oluşturulmuştur. Sultan II. Murat, Haçlılarla yapılan savaşlarda başarılı olamamış ve barış istemiştir. 10 yıl geçerli olmak üzere yapılan ve Tuna Nehri’nin sınır kabul edildiği Edirne-Sege- din Antlaşması (1444) sonrasında Sultan II. Murat, tahtı küçük yaştaki oğlu Sultan II. Mehmet’e bırakarak Manisa’ya çekilmiştir.

Osmanlı tahtına 12 yaşındaki Sultan II. Mehmet’in çıkmasından yararlanmak isteyen Balkan devletleri yeniden bir Haçlı ordusu oluşturmuştur. Bunun üzerine tahta tekrar çıkan Sultan II. Murat, Varna’da Haçlıları bozguna uğratmıştır (1444). Varna’daki zaferin ardından Haçlılara karşı kazanılan II. Kosova Savaşı (1448) ile Türklerin Balkanlardaki hâkimiyeti kesinlik kazanmıştır.

6.2. KURULUŞ DÖNEMİ’NDE ASKERÎ TEŞKİLAT VE SOSYOEKONOMİK HAYAT

Kuruluş Dönemi’nde Askerî Teşkilat 
Osmanlı Devleti’nin kısa sürede büyüyerek üç kıtada hâkimiyet kurabilmesindeki en önemli etken, beylik döneminden itibaren askerî teşkilatlanmayı geliştirerek güçlü bir orduya sahip olmasıdır.

Osman Bey Dönemi

Osmanlı Beyliği’nin ilk savaşçı sınıfını, Osman Gazi’nin etrafında gaza ve ganimet amaçlı toplanan alplar ve gaziler ile birlikte Türkmen aşiretlerinden toplanan gönüllü atlı birlikler oluşturmuştur. Alp, Türklerde “bahadır, yiğit” olarak nitelendirilen savaşçıdır. Gazi ise İslami Dönem’de gaza faaliyetlerinde bulunan alplara verilen bir unvandır. Aynı zamanda bir alp olan Osman Gazi; Konur Alp, Gündüz Alp, Kara Mürsel, Akça Koca, Samsa Çavuş gibi alplar ile birlikte Doğu Roma’ycı karşı başarılı askerî faaliyetlerde bulunmuştur. Seferlerde elde edilen toprak ve ganimetler, zamanla diğer Türkmen aşiretlerinin de askerleriyle birlikte Osman Bey’e tabi olmalarını sağlamıştır.

Bunların yanında Osmanlı Beyliği’nin izlemiş olduğu gaza ve cihat politikası; Ahiyân-ı Rûm (Ahiler), Bâciyân-ı Rûm, Abdalân-ı Rûm, Gaziyân-ı Rûm adlarıyla anılan zümrelerin de kuvvetleriyle birlikte seferlere katılmalarında önemli rol oynamıştır. Osman Bey Dönemi’nde beyliğin düzenli bir ordusu yoktur. Seferlerin sonunda herkesin işinin başına dönmesi, orduda belli bir düzen sağlanmasına imkân vermemiştir.

Orhan Bey Dönemi
Osmanlı Beyliği’nin devletleşme sürecine girmesi ve devam eden fetih hareketleri Osmanlılarda her an savaşa hazır, düzenli bir ordu ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu amaçla, Bursa’nın fethedilmesinden sonra Kazasker Çan- darlı Kara Halil’in Türk gençlerinden seçtiği biner kişilik ilk düzenli birlikler kurulmuştur. Yaya (atsız askerler) ve müsellemlerden (atlı askerler) oluşan bu birlikler, belli bir ücret karşılığında seferlere çıkmışlar, barış zamanında ise kendilerine verilen topraklan işlemişlerdir. Hassa ordusu sayılan yaya ve müsellemler, Kapıkulu Ocakları kurulduktan sonra yerlerini bu ocaklardaki askerlere bırakmışlar; köprü ve yol yapımı, kale tamiri ve inşası, hendek kazımı gibi geri hizmetlerde görevlendirilmişlerdir.

Yaya ve müsellemlerin yanında mesleği tamamen askerlik olan ve gönüllü Türk gençlerinden oluşan “Azap” Teşkilatı da kurulmuştur. Beylerbeyi (eyalet valisi) komutasında seferlere katılan azaplar, Yeniçeri Ocağının kurulmasından sonra öncü birlikler olarak görevlendirilmişlerdir.

Osman Bey ve Orhan Bey dönemlerinde Osmanlı ordusunu oluşturan askerî birlikler hangileridir?

  • Cevap: Osman Bey döneminde Osmanlı ordusunun bir düzeni yoktu. Alplar ve gaziler olarak ikiye ayrılan bir ordu, gönüllülük esaslı çalışıyordu. Orhan Bey döneminde ise, Yaya ve Müsellemler olarak atlı ve atsız anlamlarına gelen iki birlikli bir ordu düzeni oluşturulmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 120 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!