Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 (MESEM)

XV ve XVI. Yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nin Ekonomi Politikaları

Nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşadığı için OsmanlI Devleti’nin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmıştır. Üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla devlet her türlü tedbiri almış, üretilen malların ihtiyacı karşılamaması durumunda ise ithalat yoluna başvurmuştur. XIV. yüzyıldan itibaren sınırların genişlemesiyle beraber ticaretin de önemi artmıştır. İstanbul’un fethedilmesi, Karadeniz’in Türk gölü hâline getirilmesi ve Akdeniz’de hâkimiyet kurulmasıyla İpek ve Baharat yolları üzerinde denetim sağlanmıştır. Ekonomik faaliyetlerdeki canlılığın devamı için bazı ülkelerle ticari antlaşmalar yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Döne- mi’nde Venediklilere düşük gümrük vergisi ödeme ve İstanbul’da oturma gibi imtiyazlar verilmiştir. II. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim dönemlerinde de aynı imtiyazlar devam ettirilmiştir.

Osmanlı Devleti’nin toprakları, doğudan batıya ve kuzeyden güneye uzanan ticaret yollarının üzerindedir. Bu yolların güvenliğini sağlayarak ticareti daha da canlandırmak için devlet çeşitli önlemler almıştır. Hanlar, kapalı çarşılar, kervansaraylar, kapanlar, bedestenler, depolar ve limanlar inşa edilmiş ve ticaretle uğraşanların ihtiyaçları giderilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde İstanbul, neredeyse bütün yolların kesiştiği en önemli ticaret şehri konumundadır. Bursa, Selânik, Kahire, Edirne, Kefe, Antalya, Şam, Bağdat gibi şehirler ticaretin geliştiği diğer önemli merkezlerdir. Pamuklu ve ipekli dokumalar, tiftik, deri, et, tahıl, yağ, şap, tuz ve kereste dönemin en önemli ticari ürünleridir.

Osmanlı Devleti’nin Suriye ve Mısır’ı fethetmesinin ardından kapitülasyonların önemi artmıştır. Yavuz Sultan Selim, 1517’de Memlûk sultanları tarafından Venedikli tüccarlara verilen kapitülasyonları yenilemiştir. Kanuni zamanında da bu kapitülasyonların aynı şekilde devamı sağlanmıştır. 1569’da Venedik’le yapılan Kıbrıs Savaşı’ndan önce Fransa’yla genel bir kapitülasyon antlaşması yapılmış, bu antlaşma Venedik kapitülasyonu örnek alınarak hazırlanmıştır. Verilen imtiyazlar sayesinde Doğu Akdeniz’de Fransız ticareti hızla gelişmiş, diğer Avrupa devletlerinin tüccarları Fransız bayrağı altında Osmanlı ile ticaret yapabilmişlerdir.

PİRİ REİS (14707-1553)

Ünlü Osmanlı denizcisi ve haritacısı Pîrî Reis, Gelibolu’da dünyaya gelmiştir.

Amcası, II. Bayezid Dönemi’nin önemli kaptanlarından Kemal Reis’tir. Amil casının yanında yıllarca gemilerde bulunmuş, daha sonra amcasıyla birlikte | Osmanlı hizmetine girmiştir. II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sul- ! tan Süleyman dönemlerinde önemli hizmetlerde bulunmuştur. Kitâb-ı Bahriyye adlı eserinde bu faaliyetlerle ilgili bilgiler vermiştir. Piri Reis, denizcilik $ alanında döneminin en önemli bilim insanları arasında yer almıştır. 1513 « yılında çizdiği dünya haritasının (Görsel 7.9) günümüze ulaşan nüshası; Batı ! Afrika, İspanya ve Portekiz’in batı sahilleri ile Güney ve Orta Amerika’nın ! doğu sahillerini göstermektedir.

1528 yılında çizdiği ve Kanuni Sultan Süleyman’a sunduğu ikinci dünya * haritasında ise Atlas Okyanusu’nun kuzeyi, Kuzey ve Orta Amerika kıyıları j yer almıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 140 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!