Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 (MESEM)

Osmanlı ekonomik sisteminde esnaf loncaları, XIII. yüzyılda ortaya çıkan Ahiliğin bir uzantısıdır. Ahilik kurumlan, zamanla dinî ye tasavvufi özelliğini yitirerek yerini esnaf loncalarına bırakmıştır. Lonca, esnafın (Görsel 7.18) özel işleri için toplandığı odaya verilen addır. Osmanlı şehirlerinde üretim ve hizmet sektörlerinde çalışan Müslüman ye gayrimüslim esnafın hemen hepsi loncalara üyedir. Günümüzdeki Esnaf ye Sanatkârlar Odasına benzeyen esnaf loncaları, üretimin şehrin nüfusuna göre ayarlanmasında ye fiyatların belirlenmesinde (narh) etkilidir. Loncalar, üretilen malların kalite ye fiyatlarını belirledikleri gibi esnaflar arasındaki haksız rekabeti de önlemeye çalışmışlardır. Kurallara uymayan esnaflar cezalandırılmıştır.

Lonca teşkilatında her iş kolunun başında o koldaki ustalar tarafından seçilen bir şeyh, kethüda ye yiğitbaşı bulunmuştur. Bu kişilerin mesleğe çırak kazandırmak, ham madde temin ederek bu ham maddeleri üyelere dağıtmak, ürünlerin standartlara uygunluğunu kontrol etmek, meslek mensupları arasında dayanışmayı sağlamak gibi görevleri vardır.

Loncalarda Ahilikteki çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi aynen devam etmiştir. Esnaflıktaki en yüksek basamak ustalıktır. Usta olabilmek için sadece mesleğin inceliklerini öğrenmek yeterli olmayıp aynı zamanda “gedik” sahibi olma zorunluluğu vardır. Gedik, esnafın bir mesleği yapabilme yetkisidir. Dükkân açma izni yalnız ustaya aittir. Bu yetki ona “berat” ile verilmiştir.

Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan 18. yy.a kadar Ahi birlikleri ve loncalar Türk iktisadi hayatında önemli rol oynamışlardır. Her şehirde değişik meslek gruplarının ayrı birlikleri vardır. Bu dönemde İstanbul’daki devlet büyüklerinden Anadolu’daki en fakir halka kadar herkesin
pek çok ihtiyacı yerli mallarla karşılanmıştır.

Sultan II. Bayezid Han zamanında ferman olarak yayımlanan Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ya (Bursa Belediye Kanunu) göre Bursa’da faaliyet gösteren esnaf gruplarından bazıları ve mesleklerin piri olarak kabul edilen tarihî şahsiyetler şunlardır:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 146 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!