Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 (MESEM)

Sanayi Devrimi’nin Sonuçları
Üretimde küçük atölyeler, yerini yüzlerce insanın çalıştığı fabrikalara bırakmıştır. Fabrikalarda çalışan insanların oluşturduğu bir işçi sınıfı (Görsel 8.12) ortaya çıkmış ve işçilerin haklarını korumak amacıyla sendikalar ve siyasi partiler kurulmuştur.

Kapitalizm, emperyalizm ve sosyalizm gibi yeni ekonomik ve siyasi akımlar ortaya çıkmıştır.

Ticaretin gelişmesi, ham ve mamul maddelerin uzak bölgelere hızlı taşınması ihtiyacını doğurmuştur. Bu durum, ulaşımda demir yollarının ve buharlı gemilerin ortaya çıkmasını ve ulaşımın hızlanmasını sağlamıştır.

Sağlık, temizlik ve konfor anlayışında önemli gelişmeler görülmüş; yaşam koşullarının iyileşmesi, ölüm oranlarının düşmesini ve nüfusun hızla artmasını sağlamıştır.

Tarımda makineleşmenin sonucu olarak kırsal alanda iş gücüne duyulan ihtiyaç azalmıştır. Kırdan kente yapılan göçler nedeniyle şehirlerin nüfusu hızla artmış; gelir dağılımında dengesizlik, çarpık kentleşme ve sosyal adaletsizlik gibi toplumsal sorunlar ortaya çıkmıştır.

Eğitimli insan gücüne duyulan ihtiyaç artmış, okuryazar oranı yükselmiştir.
Bilim ve teknik alanındaki gelişmelerin ekonomik kalkınma ve zenginleşmedeki rolü kavranmıştır. Bunun sonucunda devletler ve şirketler, eğitime ve bilimsel araştırmalara daha fazla önem vermeye başlamıştır.
Avrupa’da üretimin çoğalması, ham maddeye ve pazara olan ihtiyacı artırmıştır. Sanayileşen devletler arasında sömürgecilik ve silahlanma yarışı hızlanmış, bu durum I. Dünya Savaşı’na zemin hazırlamıştır.

Bilgi Kutusu

Kapitalizm: Anamala dayanan ve kâr amacı güden üretim düzeni. |
Emperyalizm: Bir milletin sömürü temeline dayanarak başka bir milleti siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp ! yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık, yayılımcılık, emperyalistlik.
• Sosyalizm: Toplumsal refahı devlet inisiyatifinin getireceğini savunan, isçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, j J hür teşebbüsü devletin ve sendikaların baskısı altında tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve | ı vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran siyasi öğreti.

Sanayi Devrimi ve Osmanlı Devleti 
Sanayi Devrimi için gerekli bilgi, teknoloji, kalifiye eleman ve sermaye birikimine sahip olmayan Osmanlı Devleti bu devrimi gerçekleştirememiştir. Hızla sanayileşen Avrupa Devletleri, Osmanlı Devleti ile yaptıkları kapitülasyon anlaşmaları yoluyla ürünlerini çok az gümrük vergisi ödeyerek Osmanlı pazarlarına sokmuştur. Yerli üretici; pazardaki Avrupalı, kaliteli ve ucuz sanayi ürünleriyle rekabet edememiş ve bir müddet sonra üretimi durdurmak zorunda kalmıştır. Osmanlı Devleti, ham madde satıp Avrupa’dan mamul madde alan bir ülke durumuna düşmüştür. Osmanlı ekonomisi, siyasi ve askerî gelişmelerin de etkisiyle XIX. yüzyıl sonlarında iflas noktasına gelmiştir.

Sanayi Devrimi’nin sonuçlarını siyasi, sosyal ve ekonomik olarak sınıflandırınız.

  • Cevap:

Ekonomik: ticaretin gelişmesine neden olduğu için mamul gelişimleri de onların dağıtımı da kolaylaşmıştır. Şehirlere göç çoğalmıştır.
Siyasi: Kapitalizm, emperyalizm ve sosyalizm gibi yeni siyasi akımlar başlamıştır.
Sosyal: Sağlık, temizlik ve konfor anlayışı değişmiş ve gelişmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 161 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!